Încep cu cel mai urât spoiler posibil, această carte nu este doar pentru femei, pentru că un bărbat are multe de învățat multe despre anatomia unei femei (lecțiile de anatomie le chiuliți, iar mamele nu au să vă povestească nici moarte), pentru a înlătura cât mai multe mituri posibile. Ai sau n-ai o femeie alături pentru ca să pui în practică cunoștințele acumulate, cartea o să prindă bine, iar pentru pentru femeile sfioase, lenoase sau, pur și simplu, jenate de întrebările care se plimbă prin cap, there you go, mica enciclopedie vă stă la dispoziție.

Nu degeaba am ales această carte. Am făcut-o pentru un simplu motiv, am auzit atâtea, dar atâtea legende despre vagin și Co, încât a fost la un click distanță dintre dorință și instinct, eu am nevoie de cartea asta, titlul său sugestiv a pus punctul pe I, miturile.

De la cea mai sfântă parte a corpului feminin, la dătătoare de orgasme și copii, vaginul femeii nu prea ne-a aparținut de-a lungul câtorva milenii patriarhale. El a fost ctitorit drept posesiunea soțului, iar obediența a fost răsplătită cu o necunoștință generală despre structură, incomoditate, plăcere, igienă (aici nu vorbesc despre femei în exclusivitate), fără multă dorință de a pune întrebări.

Acești ani au păstrat în comportamentul sau firea femeii, cât și a bărbatului, lipsa de interes sau bariera de a vorbi despre acest organ important. Bine că a fost inventată fotografia, pelicula, cinematografia, și cu ea industria porno, care a descătușat puțin societatea pudică. Da, da, bordelurile au existat, și da, acolo femeile știau multe detalii, însă cercul lor restrâns a păstrat informația in-house. În tandem femeile au prins voce, medicina a avansat, și curiozitatea erotică a explodat în ultimii ani, de parcă toată dinamita a fost concentrată într-un singur secol, 21.

Dragi femei, scumpi bărbați, cartea cuprinde o informație amplă, de la structura vaginului, lipsa de sens a himenului, boli sau mirosuri, la schimbare de sex sau orgasm, toate miturile legate de aceste teme, le veți găsi nemijlocit aici, concentrate într-o singură lucrare. Am apreciat stilul vioi și amuzant al scriitoarei, cercetarea amplă din istorie, comparațiile dintre sexe și gândire, capitolele bine aranjate și tangențiale. Câteodată uitam că citesc o carte de medicină și anatomie, mi se crease în cap o atmosferă de dialog cu o bună prietenă care s-a dovedit a fi un bun ginecolog.

Da, am uita să vă spun despre autoarea acestei cărți. Dr. Jen Gunter este doctor de 33 de ani și ginecolog de 24, scrie articole, despre naștere, copiii născuți prematur, ginecologie, afecțiuni sau pur și simplu despre sănătatea femeii, pentru The New York Times.

Cartea a fost dedicată tuturor femeilor cărora li s-a spus cândva – în cele mai multe cazuri, de către un tip/ă (depinde de orientare) – că sunt prea ude, prea uscate, prea respingătoare, prea largi, prea pufoase, prea strâmte, prea însângerate sau prea mirositoare. Această carte este pentru noi toate, complimente aud toți.

Pentru a beneficia cât de curând de carte, eu am comandat-o de la Elefant.md