Consumatorii zilnici de cafea par să aibă un avantaj când vine vorba de sănătatea urinară. Pe lângă potențialul de a reduce riscul de diabet de tip 2, boli de inimă, anumite tipuri de cancer, să începi ziua cu una sau două cești de cafea poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

Cel mai adesea formate din oxalat de calciu și fosfat de calciu, pietrele la rinichi sunt depozite cristalizate care se dezvoltă în rinichi atunci când urina devine prea concentrată în minerale și alte substanțe chimice, conform unei cercetări dintr-o revizuire științifică din 2018 publicată în Advances in Nutrition.

Deși se crede că cofeina este factorul principal în asocierea dintre cafea și pietrele la rinichi, cercetătorii au observat că și cafeaua decofeinizată a produs rezultate similare.

Câtă cafea este sigur să consumăm zilnic?

Deși cercetătorii au găsit o corelație mai puternică între cafeaua cofeinizată și reducerea riscului de pietre la rinichi comparativ cu cafeaua decofeinizată, prezența unei astfel de relații sugerează că nu doar cofeina este factorul influent. Alți factori propuși în cercetare includ proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale ambelor băuturi, precum și conținutul ridicat de magneziu al cafelei. Cu toate acestea, dovezile sunt limitate în ceea ce privește potențiala relație dintre magneziu și riscul de pietre la rinichi.

Dacă dorești să adaugi o cafea zilnică în regimul tău de sănătate urinară, amintește-ți să nu depășești 400 de miligrame de cofeină pe zi, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA). Menținerea unei greutăți sănătoase și consumul de cantități mari de apă sunt alte modalități de a reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi. În funcție de tipul de pietre la rinichi pe care le ai, anumite schimbări dietetice pot fi, de asemenea, utile, cum ar fi reducerea consumului de carne, sare sau arahide.

Distribuie articolul: