Stereotipurile de gen nu îi dăunează doar femeii sau bărbatului, ci întregii societăți, bat alarma experții UN Women.

Corneliu Eftodi, coordonator programe UN Women: „S-au făcut studii care au arătat că dacă ar exista egalitate de gen pe plan mondial PIB-ul crește cu 12 trilioane de dolari SUA. Sunt cifre pentru cei care încă nu sunt adepți unor abordări bazate pe drepturile omului, cel puțin din perspectiva economică pot să înceapă să se gândească la acest lcuru că e în beneficiul tuturor: pentru femei, bărbați, copii, toți cei care locuiesc pe această planetă.”

Un sondaj realizat pentru rubrica „Împărțit la doi” arată că majoritatea femeilor și bărbaților încurajează stereotipurile de gen la noi în societate. Femeile se așteaptă ca bărbații să aducă banii în casă, iar bărbații spun despre femei că ele trebuie să se ocupe de gospodărie: să gătească, să facă mâncare, să aibă grijă de copii. 80 la sută din treburile casnice sunt făcute de femeie, spune unul dintre intervievați.

Valentina Bodrug-Lungu, expertă de gen: „Se consideră că o femeie normală trebuie să fie totalmente dedicată familiei, atunci apare o altă parte, a celorlalte stereotipuri, că o  femeie totalmente dedicată familiei nu poate fi o bună profesionistă. Dacă e o bună profesionistă nu e o bună familistă…Aceste stereotipuri limitează dezvoltarea femeilor și a bărbaților, fiindcă așteptările care uneori încă le reproduce tradițional societatea ne afectează posbilitatea de realizare personală, dar și profesională. Vă dați seama dacă în fiecare zi fetelor le spunem și promovăm doar modelele de secretară, infirmieră, învățătoare, numai aici le limităm, iar bărbații sunt educați a fi polițiști, parlamentari, judecători, conducători….”

Și atunci schimbarea trebuie să pornească din familie. Stereotipurile încep încă de la hăinuțele pentru copii – roz pentru fetițe, fundițe și albastru pentru băieței. Băieții primesc de obicei mașinuțe în dar, iar fetițele – păpuși. Mai multe despre pericolele pe care le prezintă stereotipurile de gen aflați din emisiunea „Împărțit la doi: Prejudecăți și stereotipuri de gen în Republica Moldova”, semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent.