Gestionarea banilor în cuplu poate fi pentru mulți un subiect sensibil. Ce este de făcut? Fiecare cu punga lui sau facem un buget comun? Ce metodă păstrează pacea în cuplu? Un nou studiu arată ce greșeli fac partenerii în gestionarea resurselor financiare. 

Studiul arată că partenerii de cuplu care își administrează banii împreună au șanse mai mari de a rămâne împreună.

Cercetătorii au descoperit că în cazul cuplurilor în care fiecare partener își ține banii separat există un risc mult mai mare de certuri pe fondul banilor, mai ales atunci când apar situații financiare dificile.

Conturile bancare comune și banii folosiți la comun erau situații mult mai răspândite în trecut, când soții aveau obiceiul de a administra împreună banii familiei.

Dar acest lucru s-a schimbat în prezent, potrivit cercetărilor, care au arătat că doar unul din opt cupluri are un fond comun. Numărul este și mai scăzut în cazul celor care au în jur de 20 de ani și 30 de ani.

O scădere a valorilor tradiționale în privința căsătoriei și numărul tot mai mare de mame care lucrează ar putea fi în spatele acestor schimbări, sunt de părere specialiștii, potrivit Daily Mail.

Cercetătorii din Suedia și-au dorit să afle cum sunt influențate relațiile de conturile financiare comune sau separate.

Studiile precedente au arătat că certurile legate de bani pot duce la despărțire în cazul multor cupluri.

Iar certurile legate de bani sunt cel mai mare și important factor predictiv al divorțului, urmat de certurile legate de sex, copii sau socri.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Stockholm a chestionat 10.000 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani, pentru a observa dacă relațiile de cuplu sunt afectate de modul în care sunt administrați banii.

Rezultatele au arătat că cei care își țin banii la comun și rezolvă împreună problemele legate de bani aveau relații mai puternice, în special în cazul cuplurilor de vârstă mijlocie sau cuplurilor în vârstă.

„Dificultățile financiare pot cauza apariția conflictelor. Iar certurile legate de bani sunt mai severe decât alte tipuri de certuri pentru că sunt mai intense și durează mai mult”, au spus cercetătorii într-un raport publicat în jurnalul de specialitate Journal of Social and Personal Relationships.

„Am mai descoperit că în cazul persoanelor de peste 50 de ani, păstrarea banilor separat a fost corelată cu mai multe astfel de conflicte decât în cazul celor care își țin fondurile în comun. Dar în cazul tinerilor a fost un factor mai puțin important”, au mai declarat oamenii de știință.

Sursa: Eva.ro

Distribuie articolul: