Prima zi de școală ne marchează pe fiecare dintre noi. Pentru că începem o nouă etapă în viața noastră, pentru că e atât de diferită de cea pe care am avut-o până atunci. Pentru că pe unu septembrie emoțiile contradictorii pe care le avem, nu sunt de fiecare dată cele mai pozitive. Și totuși…

Producătoarea Alla Donțu a povestit câte ceva despre amintirile legate de școală, despre emoțiile pe care le-a trăit odată cu întâi septembrie, dar și despre visele și marile speranțe pe care le are la moment, când este mamă de școlar.

Vreau alt scenariu despre școală

„Eu am fost un copil tare serios la școală, bătrân din Clasa I! Din clasa I am rămas fără copilărie, că așa erau timpurile… Din prima mi-am pus ridul în frunte! Oh!!! Anul acesta iar merg în clasa I. Merg prin pașii copilului meu și am emoții, și am vise… Vreau alt scenariu despre școală! La școală aș vrea ca fetița mea să învețe să citească din cea mai interesantă carte, cartea din interiorul ei, să învețe a citi în sine. Eu nu vreau copilul meu să fie pioner, octombrel, eminent, activist.., ci să fie OM – optimist, frumos, blând, empatic… La școală să învețe să fie EA însăși… Eu vreau ca la școală să învețe a scrie sensuri în cuvintele aranjate caligrafic pe foaie. Nu pentru a fi pe placul profesoarei ci ca să înțeleagă clar despre ce sunt frazele, și că limba defapt este matematica gândirii noastre. Eu vreau ca ea să știe că fiecare cuvânt este viu și trebuie respectat. Eu aș vrea o școală care crește oameni, nu partea lor fictivă, holograme pentru un interval de timp… Eu am adus pe lume o Femeie Vie, de aia mă rog de școală să nu o adoarmă, transformând-o treptat în zombie. La școala viselor mele, ar fi bine copiii să meargă pentru a înțelege cum e construită viața, cât de interesantă e și importanța unui om bun sub soare.”, povestește producătoarea.

Aceste condiții false au lăsat amprente scârboase

„Eu nu cred că trebuie să-i cer copilului meu ca la școală să lupte pentru loc în prima bancă, sau să fie “liubimcica” profesoarei, sau sa plângă pentru că nu a luat nota 10 la BAC. E demonstrat asta nu ne servește la multe… Mie aceste condiții false mi-au lăsat amprente scârboase pe care le mai spăl și azi. Și da! La școală nu vreau să învețe a cânta în scenă, ci a auzi și a înțelege muzica în toate formele și dimensiunile ei magice. Atât! Fără superstaruri la 10 ani. Eu mi-aș dori ca la școală să învățăm despre dragoste în toate formele ei – fizică, chimie, matematică.., etc. La școală aș vrea să însușim să fim oameni mari. Eu aș vrea ca școala să ne ajute să fim fericiți! Voi ce școală vă doriți?!?!”, a încheiat mama Alla Donțu.

Vezi și: Stela Botez își amintește cu nostalgie de anii de școală și de felul în care se grăbea să crească

Distribuie articolul: