Avocatul Poporului este de părerea că redeschiderea instituțiilor preșcolare este un pas riscant care ar putea avea consecințe nefaste atât pentru sănătatea copiilor, cât și părinților, mai ales într-o perioadă de creștere constantă a numărului de persoane infectate cu COVID-19. Mai mult, acesta consideră că familiile care au copii de vârstă preșcolare, cu un venit precar ar trebui să le fie acordat un suport din partea autorităților.

În opinia Ombudsmanului Copilului, redeschiderea grădinițelor se poate produce doar în baza deciziei  Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care să evalueze toate riscurile posibile în contextul situației epidemiologice din țară.

Maia Bănărescu consideră că redeschiderea grădinițelor trebuie să fie precedată de elaborarea unor protocoale care să stabilească pe etape regulile sanitare și să fie urmate de către educatori, copii și părinți  pentru evitarea apariției și răspândirii COVID-19 în instituțiile preșcolare.

Ombudsmanul Copilului susține că la realizarea acestui pas autoritățile  trebuie să garanteze un echilibru just între asigurarea eficientă a învățării și bunăstării copiilor mici, pe de o parte, și,  pe de altă parte, – a sănătății, igienei și siguranței lor. Din acest punct de vedere, este crucial important ca, prin intermediul și cu suportul autorităților publice locale, în instituțiile preșcolare să fie creat un mediu sigur, acestea fiind dotate cu măști, dezinfectante, spații special amenajate pentru asigurarea protocoalelor de igienă, în cazul în care acestea nu există. Numai în asemenea condiții  părinții nu vor ezita șă-și aducă copii la grădinițe.

Amintim că mai multe grupuri de părinți au protestat în centrul municipiului Bălți și Chișinău pentru redeschiderea grădinițelor din cauza numărului tot mai mare de copii care mor în timp ce rămân acasă fără supraveghere.

Sursa: AGORA