Uniunea Avocaților din R. Moldova a emis miercuri o declarație în care se menționează că Instituția Avocaturii este îngrijorată de declarațiile președintei R. Moldova, Maia Sandu, făcute în cadrul briefing-ului susținut după ședința Consiliului Superior de Securitate din 5 septembrie 2022, în care a menționat că sunt „foarte multe cazuri când avocații apărării în mod deliberat tergiversează dosarele folosind tot felul de posibilități pe care legislația actuală le permite”, calificând astfel aceste acțiuni ale avocaților drept abuzuri.

Șefa statului a menționat că sunt „foarte multe cazuri când avocații apărării în mod deliberat tergiversează dosarele folosind tot felul de posibilități pe care legislația actuală le permite”, calificând astfel aceste acțiuni ale avocaților drept abuzuri, transmite Zdg.md.

În cadrul briefingului din 5 septembrie, cu referire la „obstacolele, care în opinia membrilor CSS, există la înfăptuirea justiției”, președintele Republicii Moldova Maia Sandu, a declarat că:

Cea mai mare întrebare este la sistemul judecătoresc, pentru că procurorul general interimar a prezentat raport pe mai multe dosare care au fost finalizate și transmite în instanțele de judecată și am cerut CSM-ului să vină cu o soluție, indiferent dacă asta înseamnă crearea unei instanțe specializate (…). Cunoaștem foarte multe cazuri când avocații apărării tergiversează în mod deliberat anumite dosare și respectiv am discutat să se elimine aceste modalități de abuz, fiind necesară modificarea cadrului legal. Am, cerut să se vină cu o propunere de consolidarea a capacității ARBI-ului”.

Declarația UAM:

Considerăm inadmisibilă o asemenea retorică din partea Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu și implicit, a CSS, din care rezultă că avocații comit abuzuri, în timp ce legislația permite să-și exercite obligațiile profesionale conform legii.

Atâta timp cât legislația permite exercitarea profesiei prin utilizarea unor căi legale, prin activități permise de lege, când avocatul apărării dar și a avocatul în alte categorii de dosare utilizează oportunitățile prevăzute de lege, activitatea acestuia, este perfect legală și prin urmare, NU POATE FI VORBA DESPRE ABUZ DE DREPT comis din partea avocaților.

În același timp învinuind avocații apărării care participă în dosare penale, de abuz de drept, președinta Republicii Moldova Maia Sandu, nu a venit cu careva exemple concrete în acest sens.

Prin urmare, este îngrijorător faptul că la nivelul Președintelui Republicii Moldova,  societatea este informată greșit despre pretinse abuzuri de drept comise de avocați în cadrul exercitării atribuțiilor sale profesionale în cauze penale, atunci când utilizarea acestor căi și acțiuni este permisă de lege”.

Distribuie articolul: