Moldovenii interesați de drumeții, gastronomie, tradiții și plimbări cu barca pe râul Nistru pot merge într-o călătorie prin satele din raionul Rezina, așezat în zona de nord a Republicii Moldova, pe malul drept al Nistrului. 

Pasionații de drumeții în natură pot ajunge, pe muchia stâncilor, la Mănăstirea Țipova. Iar drumeții, care vor să înnopteze sub cerul liber, se pot campa în mijlocul naturii, în apropiere de localitățile Țipova sau Horodiște. Peisajul e mirific, sunt flori de câmp, aer curat, adiere de vânt, apă de izvor și cascadele defileului Țipova. Traseul, care-i în mare parte stâncos, nu este dificil, dar nici ușor de urcat sau coborât fără încălțăminte potrivită pentru astfel de drumeții

Un bucătar francez implementează la Horodiște, împreună cu soția sa moldoveancă, un proiect social menit să contribuie la eradicarea sărăciei din localitate. Originar din orașul Lyon, Thierry Ernst a cumpărat o casă veche pe care a transformat-o într-o fabrică de producere a cașcavalului franțuzesc, mai bine zis tehnologia și rețetele, deoarece laptele de vaci, oi și capre i-l cumpără de la localnici. Bărbatul spune că a cumpărat școala veche din sat pe care intenționează să o transforme într-o pensiune pentru a dezvolta turismul sustenabil. Dat fiind faptul că moldovenii nu prea au cultura voluntariatului, Thierry Ernst este ajutat de tinerii voluntari veniți din Franța și Belgia. La pensiunea amplasată la intrarea în sat, puteți cumpăra cașcaval franțuzesc și beneficia de un tur ghidat pe traseul Horodiște-Mănăstirea Țipova, inclusiv popas la cascadele defileului.

Plantația de lavandă, cultivată în satul Mincenii de Jos, este locul ideal pentru cei care se simt bine în armonie cu natura, adoră zumzăitul albinelor și vor să se fotografieze pe fundal mov. Un câmp de aproximativ 190 de hectare de levănțică bio poate fi admirat în fiecare an începând cu luna iunie. Proprietarul lanului de lavandă permite fotografierea, dar are o singură doleanță – să nu rupeți florile. Pentru că turiștii au nevoie de experiențe diferite, alături de lanul de levănțică sunt câmpuri cu floarea soarelui, lanuri de grâu și porumb.

În Moldova există bucate care s-ar încadra la categoria specialități tradiționale garantate, precum sunt prunele umplute cu miez de nuci în vin roșu și sarmalele pitice de Lalova. Satul Lalova se află pe malul râului Nistru, iar în localitate puteți lua masa sau înnopta la pensiunea „Hanul lui Hanganu”. Gazda este recomandată iubitorilor de liniște, bucate tradiționale și tradiții moldovenești. În prezent, agropensiunea s-a extins cu încă zece camere pentru cazare. Turiștii se pot scălda în bazinul natural de pe teritoriul pensiunii, pot face plimbări prin sat și să stea la povești cu localnicii. Gazda agropensiunii este Sergiu Hanganu care le oferă turiștilor posibilitatea de a se plimba cu barca pe râul Nistru. Un tur cu barca pe Nistru costă aproximativ o mie de lei.

Turismul de experiență, care este căutat de turiștii străini, prinde contur în Moldova. În fiecare an, Republica Moldova este vizitată de aproximativ 140 de mii de turiști străini. Ofertele de turism de experiență includ participarea turiștilor la ateliere de gastronomie, birdwatching, kayaking, activități ecologice, drumeții și interacțiunea cu viața autentică.

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, investește în dezvoltarea turismului de experiență din Republica Moldova, începând cu anul 2012, pentru a consolida turismul menit să genereze prosperitate economică.

Distribuie articolul: