De mai bine de 3 luni, utilizatorii de Facebook rămân surprinși de mesajele video ale unui tânăr cu ochelari à la Snoop Dogg și pieptănătură la modă, care spune verde-n ochi, în fața camerei de filmat, emoțiile trăite în raport cu situația țării și a capitalei. Și dacă mulți îl văd, îi solicită fotografii pe stradă și îi pun tot mai multe like-uri la postări, nimeni sau aprope nimeni nu îl cunoaște personal pe autorul proiectului „Zdarova Natasha”.

Ceea ce veți găsi mai jos, este un prim interviu pe care autorul îl oferă despre „canalul TV care s-a născut dintr-o glumă”. Am fost curioasă nu să-i aflu numele (nu este un anonim), ci să-i cunosc motivația. Nu se consideră vlogger și nici blogger. Și-a pierdut încrederea în clasa politică din Moldova, iar în spatele acestui umor sincer, stă o opinie foarte serioasă despre cum stau lucrurile.

N-o să vorbim despre identitatea ta sau despre cine e Natasha. Și totuși, ce s-a întâmplat vara trecută, că ai decis să iei telefonul în mâini și filmezi primele episoade ale vlogului?

În primul rând aş vrea să le spun mulţumesc celor care m-au susţinut, care au apreciat secvenţele şi care m-au îndemnat s-o fac.

Cred că vara trecută s-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple mult mai devreme. Evident, totul a pornit din glumă. Postam mici secvenţe video pentru Natasha şi nici prin gând să-mi treacă faptul că ele vor avea o asemenea rezonanţă. Aşa a apărut proiectul „Zdarova Natasha”, iar ulterior a fost creată şi o pagină separată, iar restul deja cunoaşteţi şi DVS.

as

Dacă alții au decis să protesteze plecând din țară, tu o faci de acasă. Cum ai rezistat tentației de a emigra?

Tentaţia de a pleca este mereu, doar că „acolo” nu te aşteaptă nimeni. 🙂

În general, proiectul „Zdarova Natasha” nu planifică să se axeze doar pe problemele din ţară. Mi-am propus să ofer oamenilor un content interesant, vesel, plăcut, care să-i sustragă de la serviciul iritant și problemele cotidiene.

Evident că una dintre priorităţile canalului va fi şi lupta cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Voi crea episoade care se vor axa pe întregul nostru sistem politic, social, economic etc. Fiecare dintre noi poate lupta cu ceea ce se întâmplă, unii de acasă, unii de peste hotare, unii în faţa televizorului, principalul e să nu pierdem speranţa ori de câte ori ne-am fi dezamăgit.

Limbajul, decorul și numele personajelor pe care le utilizezi, sunt cât se poate de reale. Ți s-a întâmplat să fii presat să nu mai vorbești despre politică?

De fiecare dată când planific să fac ceva, analizez minuţios tema, personajele şi multe altele.

Mă străduiesc ca secvenţele să nu fie prea vulgare şi să nu atace la direct „scumpa” noastră elită politică. Poate din acest considerent, „încă” nimeni nu m-a „rugat” să nu fac ceea ce fac. Şi nu cred că va fi vreodată. În general, sunt contra tuturor formaţiunilor şi liderilor politici, mi-am pierdut încrederea începând cu anul 2009. Cu părere de rău, oamenii sunt prea manipulaţi şi ca rezultat, avem ceea ce avem. Posibil, într-o oarecare măsură, prin unele episoade, voi încerca să schimb viziunea (gândirea) asupra anumitor lucruri.

Se poate numi „Zdarova Natasha” o pietricică aruncată în grădina presei autohtone?

Se poate numi şi un bolovan. Cu părere de rău, presa din RM nu este aşa cum ne-am fi dorit noi toţi. Deseori se arată părerea celor de sus şi doar ceea ce trebuie să cunoaştem. Noi toţi, sau mai bine zis marea majoritate, purtăm o vină pentru situaţia creată, pentru că nu selectăm ce să citim, ce să privim şi pe cine să ascultăm sau nouă ni se pare că alegem, dar în realitate, alegerea deja e făcută pentru noi.

Nu vreau să credeţi că proiectul dat a fost creat pentru lupta împotriva presei din RM, a fost creat mai mult pentru sensibilizarea opiniei publice şi de a spune lucrurilor pe nume. Dar am fost plăcut surprins când anumite posturi TV au preluat unele episoade şi le-au difuzat în cadrul emisiunilor. Unele televiziuni chiar au făcut video-uri analogice celor din canalul meu. Îmi dau foarte bine seama că acum, toată atenţia este doar asupra situaţiei politice din Moldova, dar lăsăm neobservate alte probleme la fel de importante. Dacă toată presa din Moldova și-ar fi unit forţele (aşa cum se face în multe ţări europene), foarte multe probleme din ţară s-ar fi rezolvat destul de rapid.

Deseori, presa din Moldova acordă atenţie doar evenimentelor actuale, care generează rating.

Le doresc tuturor multă independeţă şi multă perseverenţă. Vreau ca mass-media din Moldova, ca jurnaliştii din Moldova, să-şi îndeplinească corect funcţia.


De ce are nevoie Chișinăul, ca să se schimbe?

Personal consider Chişinăul drept un oraş frumos, doar că frumuseţea sa este ascunsă după miile de gherete, construcţii ilegale, billboard-uri, clădiri de diferite mărimi şi design. Oraşul poate fi frumos nu doar prin investiţii de milioane sau granturi, ci prin simple reguli, pe care noi toţi trebuie să le respectăm.

Problema Chişinăului este aceeaşi ca şi în restul oraşelor din Moldova. Primarii se aleg nu pentru a face ordine într-un anumit oraş, dar sunt numiţi pentru ca în următorii 4 ani, să zombeze oamenii pentru următoarele alegeri şi să fure pe cât de mult e posibil.

Cred că totuşi avem nevoie de persoane apolitice, persoane dedicate oraşului. La fel, foarte important este să existe şi transparenţa decizională, mă refer la zecile de tendere care au loc anual şi la procedura de numire în funcţie a anumitor persoane. Niciodată nu am văzut pe site-urile de specialitate anunţuri cu privire la vreo funcţie vacantă pentru o anumită poziţie în primărie. Sau dacă şi au loc, atunci printr-o magie bine cunoscută nouă, sunt selectate alte persoane. Dar cred că nici în următorii 20 – 30 de ani nu se va schimba nimic.

Cu cât mai departe mergem, cu atât mai mult de lucru o să avem, deoarece situaţia doar se agravează.

Dacă în oraşele mari se mai face ceva, atunci chiar vă rog să treceţi şi să priviţi ce se face în restul… Oraşele sunt pe cale de dispariţie.

Trebuie să lăsăm gradele de rudenie, ambiţiile proprii, „otkat-urile” şi pur şi simplu să ne apucăm de lucru. 

Ți-ai asumat un rol care te impune să fii recunoscut pe stradă. Care e partea cea mai grea a proiectului tău?

Partea cea mai grea este timpul. Activez în cadrul unei companii care mă consumă foarte mult spiritual şi când vii de la serviciu, nu mai poţi fi atât de creativ în crearea unui scenariu. Din acest considerent, în prezent, postul „Zdarova Natasha” distribuie circa un episod pe săptămână. Pot spune că timpul este inamicul meu numărul unu.

În rest, dificultăţi nu prea sunt, excepție făcând uneori procesul montării, sau mai bine zis partea tehnică. Acest domeniu este nou pentru mine şi îmi este complicat să montez un anumit video.

Ai fi gata să-ți asumi o funcție în conducere în cadrul unei televiziuni sau, din contra – o funcție politică?

Chiar sunt deschis :). Televiziunile din RM au nevoie de un restart mare. O parte din ele, în care chiar am activat, îşi fac foarte bine meseria şi ar fi ideal dacă toate ar face-o la fel. Ar fi bine să existe o concurenţă loială şi corectă, nu după exclusivitate, dar după conținut şi emisiuni frumoase, de care oamenii au nevoie.

Cred că şi funcția politică ar putea fi combinată în paralel, poate abia acum o să-mi prindă bine studiile superioare în domeniul Relaţiilor Internaţionale :). Posibil voi fi printre cei 10% din absolvenții universităţilor care activează în domeniul în care şi-au făcut studiile. Dar, cu părere de rău, ceea ce se întâmplă în mass-media se întâmplă şi în politică, sau mai bine zis invers :).

Ce înseamnă astăzi, pentru tine, cei peste 10000 de susținători care i-ai adunat pe Facebook? Încotro se îndreaptă acest proiect?

Pe toţi cei peste 10 000, adunați până astăzi, îi consider prieteni într-o oarecare măsură. Toţi avem aceleaşi scopuri. Toţi suntem contra anumitor probleme cu care se confruntă oraşul sau ţara.

E greu să spun unde se îndreaptă proiectul, cert este faptul că se îndreaptă înainte. Am fost foarte surprins că într-o perioadă așa de scurtă (3 luni), am acumulat atâţia admiratori. În primul rând, personal mie mi-am demonstrat că tot ceea ce spuneam (dar aveam frică s-o fac pe o scară mai largă) este corect şi că suntem mulţi care suntem de aceeaşi părere.

Planific, în viitorul apropiat, să mai lansez un personaj, la fel foarte cunoscut cetăţenilor din RM. Ştiţi cum e, planuri şi idei sunt multe, dar nu uitaţi că trăim în RM, aici totul se schimbă foarte repede. Vreau ca într-adevăr să fac ceva ce place oamenilor, şi asta se observă prin zecile de mesaje de susţinere, invitaţii, sau simple poze în oraş.

„Zdarova Natasha” îți consumă timp personal. Care e cea mai mare satisfacție pe care ți-l aduce vloggingul?

Zdarova Natasha îmi consumă timpul, de care nu-mi pare rău. Este ceea cu ce îmi place să mă ocup. Cred că fiecare dintre noi, în momentul în care este implicat cu hobby-ul său, primeşte cea mai mare satisfacţie. Plăcerea cea mai mare o am atunci când merg pe drum şi oamenii îmi zâmbesc.

Totodată, recent am descoperit că personajul meu le este foarte interesant şi copiilor (sub vârsta de 10 ani). Evident că părinţii (cu care am discutat) au bruiat secvenţele în care mă exprim „prea sincer”. Posibil, anume pentru ei voi crea un nou personaj, ceva nou pentru Moldova, și sper să le placă.   

În general, nu mă consider blogger sau vlogger, mă consider un simplu băiat, care se duce cu troleibuzul la serviciu, care, ca şi toţi, aşteaptă cu nerăbdare un nou episod din „Star Wars”, care, în pauza de masă, mănâncă la o simplă cantină.

Foto: captură video/web

Video: Zdarova Natasha 

Distribuie articolul: