„Iubește-te mai întâi pe tine însuți dacă vrei să te iubească alții”. Cu toții am auzit astfel de citate și deși am oferit credit acestor învățăminte, ne-a fost dificil să percepem și să învățăm să ne iubim cu adevărat persoana proprie. Psihologa Aurelia Balan ne vorbește despre cât de important este să începem să avem încredere în noi și explică ce înseamnă, de fapt, această iubire.

„Iubirea înseamnă încredere și libertate care sunt susținute, de fapt, de încrederea în propria persoană. Cu cât ești mai nesigur, cu cât te vezi mai nevaloros, cu cât nu ai o ancoră în tine însuți, cu atât vei avea tendința să faci nenumărate compromisuri și sacrificii pe care le vei pune pe seama iubirii, însă care, în realitate, au legătură cu propriile goluri interioare. Vei avea tendința să te agăți de alți oameni și să speri că, măcar de data aceasta, vei fi salvat”, explică specialista în psihologie.

Dar salvarea vine din interior și, ca să te poți „salva”, trebuie, în primul rând, să te găsești, să nu mai fugi de tine, ascunzându-te în alți oameni.

Iubirea adevărată presupune în primul rând dorința și plăcerea de a dărui, înainte de a cere și a pretinde. Iubirea adevărată în niciun caz nu impune și nu pedepsește dacă ajunge, la un moment dat, să fie refuzată.

Iubirea înseamnă a-i dori binele celuilalt, a fi curios, deschis și dornic de a afla ce se întâmplă cu el, ce se petrece în lumea sa interioară, a-i ține spațiu sau a-i oferi un spațiu în care acesta poate să se manifeste pe sine așa cum este fără încercări prin fel și fel de tehnici și strategii de a-l modela pentru a ne corespunde nouă.

Și, nu, iubirea nu înseamnă să ne frângem aripile pentru a rămâne închiși într-o colivie, fie ea și aurită, cu orice preț, nu înseamnă sacrificii și compromisuri, suferință și apăsare.

„Găsește-ți drumul spre tine, cunoaște-te, recreează-te de fiecare dată când simți nevoia, fă toate schimbările necesare pe acest drum și vei vedea cât de mult se vor schimba și relațiile tale. Aducem în relații ceea ce suntem noi, iar ele, din acest punct de vedere, ne pot fi, într-o anumită măsură, oglinzi”, mai recomandă psihologa.

Tu ce vezi în „oglinda” ta?

Citește și: 15 replici ale părinților care cresc stima de sine la copii, recomandate de Aurelia Balan

Sursa: Instagram / Aurelia Balan