Dacă nu ți-ai făcut încă planuri pentru următoarea vacanță fii atent aici: Ce spui de o pensiune creată de o familie de moldoveni care se afla între Roma și Florența (Italia) la numai o oră și jumătate fiecare? Poți vizita ambele orașe fiind cazat la Agriturismo „La Talpa”, iar locul îți oferă atât priveliști de neuitat, cât și experiențe ecologice, gastronomice și de turism extraordinare. Olesea și Viorel Talpa, fondatorii unui restaurant cu bucate tradiționale la Chișinău, au reușit să facă murături, să scoată pui și să crească anghinare și departe de casă.

Totul depinde cum privești viața

„Decizia pe care am luat-o și acum apasă cu nostalgie de momentele care le-am petrecut alături de oamenii care ne-au călcat pragul restaurantului. Adevărul e că amintirile frumoase mereu îți lasă un sentiment de dor…. Probabil așa sunt alegerile: mereu ai ceva de lăsat și altceva de găsit nou. Noi am lăsat o mulțime de prieteni din Chișinău, o afacere pe care o ridicasem de la zero, rude și un oraș drag pentru o aventură. Am găsit în Italia multe provocări: e ceva ce nu am mai făcut și asta e frumos. Deci totul depinde de felul cum privești în viață”, ne povestește Olesea Talpa.

Sub soarele Toscanei

„Am înțeles acasă că noi cel mai bine putem munci cu oamenii și nu ne-am distanțat prea mult de acest spectru. „La Talpa” este o agropensiune care se află în Toscana, o parte a Italiei care este absolut fabuloasă! Aici este perfect pentru cei care iubesc odihna în liniștea naturii, care muncesc mult cu oamenii și, să zicem, așa vor să se odihnească, fără agitație. Avem aproape și marea, și munții, ape termale, orășele medievale, crame vinicole foarte cunoscute în toată lumea, castele vechi, etc”, ne-au mai dezvăluit soții Talpa.

N-am visat vreodată să facem agroturism

„Viorel se ocupă de grădină: creștem legumele noastre, fructe, olive pentru ulei… toate ulterior se pun în vânzare, se folosesc la micul dejun sau la cinele pentru oaspeți. Avem și animăluțe, păsări: cal, capre, găini, cucoși, gâște, pisici, câine. Pentru oaspeții care au trăit toată viața în oraș, descoperind animaluțele sunt foarte fericiți și îi privesc ore în șir. Eu mă ocup de oaspeți, le gătesc micul dejun, împreună cu Viorel facem cinele. Afară la grătar gătim carne, pește, paste. În general bucătăria italiană este foarte simplă și au produse mega gustoase. Îi răsfățăm pe oaspeți cum putem mai bine. Toți se simt ca acasă și revin în weekend-uri destul de des, chiar și italienii”, ne-a mărturisit Olesea.

 

Italienii nu se grăbesc nicăieri niciodată

„A fost foarte greu din acest punct de vedere, legat de deschiderea firmei… toată povestea legată de acte. Cel mai mare noroc l-am avut de frății mei care ne-au ajutat foarte mult la fiecare dintre etapele de activitate: identificare locație, renovări, negocieri, achiziții. Cunoșteam un pic limba italiană, ceea ce a fost un mare plus pe lângă impedimente care apar. Pentru noi marele șoc au fost foarte multe reguli noi, pe care nu ai cum să le încalci că te costă bine. O amendă usturătoare pentru viteza mărită a fost destul. În general lecția învățată din experiența lansării unei afaceri peste hotare e că mereu trebuie să fii cu ochii în patru în tot ce faci și cum faci”, ne-a declarat Viorel.

E mai ușor când ai pe cineva acolo

„Celor care se aventurează să pornească pe un asemenea drum le recomandăm să fie foarte uniți ca familie. E foarte important acest aspect. Ești înconjurat doar de oameni străini și te ai doar pe tine și cealaltă jumătate.
E mai ușor să te încadrezi într-o altă societate dacă ai pe cineva pe care te poți baza (rude, prieteni). În cazul nostru ne-au ajutat enorm sora și frății lui Viorel, stabiliți în Italia. Cred că moldovenii ar trebui să învețe ceva foarte important de la italieni: să se iubească pe sine însăși un pic mai mult! Moldoveanul e mai chinuit cumva, uită să mănânce… nu mai zic să respecte ora mesei”, ne îndeamnă Viorel și soția sa.