O șefă de maternitate, o notară și președinta unei fundații pentru copii se află în fața justiției pentru încercarea de a vinde un nou-născut. Potrivit procurorilor, aceste femei au abuzat de vulnerabilitatea unei ucrainence gravide, dorind să o priveze de copilul ei în favoarea unui cumpărător din România. Norocul a fost că personalul centrului de plasament în care era cazată mama a observat situația și a alertat autoritățile. Atât acuzatele, cât și cei implicați în achiziționarea copilului riscă acum până la 20 de ani de închisoare.

Procurorii de la Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale afirmă că moldovencele reținute au identificat o victimă în Ucraina, convinzând-o să vină să nască într-un mediu mai sigur. Cu toate că inițial i s-a propus să-și vândă copilul, ucraineanca a refuzat, iar moldovencele au încercat să o convingă că va fi privată de drepturile părintești din cauza lipsei de resurse financiare. În cele din urmă, au sugerat că cea mai potrivită soluție ar fi să ofere copilul unui cuplu din România.

Centrul de plasament în care a fost cazată femeia după naștere a observat situația și a alertat poliția, compromițând afacerea. Interceptările discuțiilor dintre cele trei bănuite vor servi ca probe în instanță.

A trecut aceea ce trebuia? Cum e copilul, dezvoltat? – Tot o să fie, tot o să-și spun pe măsură ce o fie. Am și eu interes, ca tine. – Ei sunt pe loc? – Da. La copil a fost achitat certificatul de naștere pe mamă, dar mama documente nu are. Avea doar ăsta a lor intern”. 

După nașterea fetiței, făptașele au profitat de faptul că mama nu vorbea româna, solicitându-i să semneze documente privind paternitatea și transferul legal al copilului către cumpărătorul român.

Cu toate acestea, planul a fost dejucat, iar copilul, acum în vârstă de peste un an, se află în siguranță. PCCOCS a făcut publică infracțiunea după ce dosarul a ajuns la Judecătoria Chișinău, solicitând, totodată, României să investigheze acțiunile cumpărătorilor. Conform Codului penal din Republica Moldova, traficul de copii se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare sau chiar închisoare pe viață, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau a exercita anumite activități pe o perioadă de până la cinci ani.

Distribuie articolul: