Vorbim de 369 de femei din Republica Moldova, care au beneficiat de cursuri de educație digitală și antreprenorială în cadrul proiectului Women Digital Center, ediția 2020-2021. Timp de șase luni, participantele, cu vârsta cuprinsă între 18-45 ani, au învățat cum să cucerească mediul de afaceri sau să se menţină pe piața muncii, prin dezvoltarea abilităților profesionale și a competențelor de utilizare a instrumentelor digitale, necesare în lansarea, dezvoltarea și/sau optimizarea afacerii. 

Ana Chirița, directoare proiecte strategice, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC:Este un proiect care permite femeilor din spațiile rurale să-și îmbunătățească abilitățile digitale, să vadă oportunități noi, să primească anumite granturi de dezvoltare, ca să se simtă mult mai sigure, să fie încadrate în câmpul muncii ulterior, să crească profesional și să devină mai independente.”

Proiectul Women Digital Center are în calitate de coordonator național Centrul de Informatii Universitare.

Angela Mușet, directoare, Centrul de Informații Universitare:Ediția curentă a proiectului şi extinderea parteneriatului Women Digital Center prin alte două parteneriate au fost posibile grație sprijinului financiar al tuturor donatorilor. Centrele digitale nou amenajate au fost dotate corespunzător, iar formatorii instruiți în conformitate cu obiectivele proiectului. Astfel, au fost oferite oportunități de dezvoltare pe plan profesional, inclusiv în ale digitalului, mai multor participante, doritoare să facă primul pas către visul lor de a deveni antreprenoare de succes. “

Cursurile s-au desfășurat la AO „Asociația Femeilor de Afaceri din mun. Bălți” și AO „Tineretul Găgăuziei” din mun. Comrat, care au fost dotate cu echipamente digitale relevante activității educaționale, pentru a facilita studierea la cele patru componente de bază: alfabetizarea digitală, inițierea în antreprenoriat, promovarea online a afacerii, aplicaţii utile şi crearea unui website.

Svetlana Bețișor, beneficiară, Women Digital Center Bălți: „Cea mai mare provocare pentru mine a fost pagina web. Puține știam la acest capitol, dar am învățat multe și acum nu trebuie să achit suplimentar pentru aceste servicii, dar monitorizez singură această pagină.”

Tatiana Cazacu, beneficiară, Women Digital Center Comrat: „Cum am auzit de aceste cursuri, m-am gândit imediat că trebuie să mă înscriu, să aflu ceva nou, mai ales despre antreprenoriat. Idei pentru business sunt multe, dar nu toate pot fi realizate. Venind la aceste cursuri aveam deja o idee de afacere, pe care am vrut să o dezvolt, dar, când am venit aici iar speakerii mi-au explicat ce și cum, am înțeles că ideea nu e potrivită și nici nu are rost să o lansez pentru că voi avea de pierdut.”

Women Digital Center este un proiect de educație digitală și antreprenorială pentru femeile și tinerele din Republica Moldova. Proiectul a fost lansat în 2019, cu suportul financiar integral al Fundației Orange Moldova, fiind create și amenajate trei centre digitale pentru femei în regiuni. Începând cu anul 2020, grație suportului financiar al Orange Moldova și al ATIC, în cadrul Proiectului Tekwill, susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suedia, Women’s Digital Center s-a extins încă în două regiuni din țară. În total, peste 1630 de femei au beneficiat de cursuri gratuite în cadrul celor două ediții ale proiectului. Cele cinci centre sunt în municipiile Bălți, Comrat, Cahul, Ungheni și orașul Sângerei.

Mai multe informații despre proiect pot fi accesate pe www.eac.md/ro .