Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat noul protocol clinic național privind infecția cu COVID-19, fiind vorba despre a cincea ediție. Documentul a fost actualizat în baza celor mai recente informații disponibile la nivel mondial privind tratamentul pacienților cu COVID-19 și îmbunătățirea managementului cazurilor de COVID-19, informează AGORA.md.

Monitorizarea nivelului de oxigen în sânge a pacienților tratați la domiciliu

Astfel pentru pacienții cu forme simptomatice de COVID-19, care se tratează la domiciliu și care sunt asociați factorilor de risc ce pot duce agrava starea sănătății, li se recomandă monitorizarea nivelului de oxigen în sânge cu ajutorul unui pulsoximetru la domiciliu. În același timp, pacienților cu forme ușoare de COVID-19 nu li se vor prescrie terapie cu antibiotice și nici recomanda administrarea acestora cu scop profilactic.

Strategii de sprijin psihosocial

O atenție sporită va fi acordată strategiilor de sprijin psihosocial, pentru a evalua și depista prompt anxietatea și simptomele depresive ale pacienților diagnosticați cu COVID-19. Înainte de externare aceștia vor fi examinați pentru necesitățile de reabilitare. În cazul gravidelor și lăuzelor infectate cu noul coronavirus, vor fi oferite servicii de îngrijiri calificate centrate pe femeie, cum ar fi asistența obstetricală, fetală și neonatală precum și sănătate mintală și sprijin psihosocial, cu disponibilitatea asistenței în cazul complicațiilor materne și neonatale.

Copiii să fie alături de îngrijitorii săi, asimptomaticii – fără tratament

Copii care sunt suspecți sau confirmați de COVID-19, vor trebui să se afle împreună cu îngrijitorii, ori de câte ori este posibil, iar pacienților cu forme asimptomatice de COVID-19 nu li se va indica tratament.

Documentul a fost actualizat de grupul de lucru al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, constituit din specialiști ai Comisiilor de specialitate ale Ministerului, cadre didactice din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” și medici epidemiologi din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.