Astăzi, pe 15 februarie, marcăm Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan. Se împlinesc 35 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor militare din această țară. În cadrul ședinței Parlamentului de astăzi, deputații au ținut un moment de reculegere în semn de omagiu.

„Astăzi este ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan. Comemorăm tineri care au căzut în război și nu s-au întors la baștină. Astăzi suntem alături de toți cei care au supraviețuit și s-au întors acasă. Suntem alături și de familiile tuturor celor care au participat la acest război nemilos. 

Ne închinăm în fața dvs pentru curajul de care ați dat dovadă și sprijinul pe care îl acordați societății în fiecare zi. Împreună vom face tot posibilul să ne apărăm țara și să trăim în siguranță”, a declarat speakerul Legislativului, Igor Grosu.

Astăzi marchează 35 de ani de la încheierea războiului din Afganistan, conflict în care au fost mobilizați peste 12 mii de moldoveni. Din aceștia, 301 nu s-au mai întors acasă, iar alți 700 au revenit cu răni.

Și președinta R. Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj, amintind totodată și de războiul din Ucraina, pe măsură ce se apropie de împlinirea a doi ani.

„Îi comemorăm pe conaționalii noștri care și-au pierdut viețile în războiul din Afganistan și ne rugăm, alături de familiile lor îndurerate și alături de veterani, pentru pace și pentru ca nimeni să nu mai treacă vreodată prin ororile războiului. Din păcate, chiar azi, în timp ce îi pomenim pe moldovenii căzuți în Afganistan, în Ucraina sunt distruse localități întregi și uciși cu sânge rece oameni pașnici, inclusiv copii.”

În aceste timpuri periculoase, facem totul ca să menținem pacea în țara noastră. Republica Moldova este împotriva războiului, suntem o țară cu oameni care prețuiesc pacea și libertatea”, este mesajul președintei.

Totodată, prim-ministrul Dorin Recean, care efectuează o vizită de lucru la Nisporeni, a început programul prin depunere de flori, comemorând această zi:

Exact 35 de ani în urmă, armata sovietică se retrăgea din Afganistan, locul unde peste 12 mii de tineri moldoveni, din toate regiunile Republicii Moldova, au fost trimiși să lupte într-un război nedrept. 301 dintre ei nu s-au mai întors acasă, iar alți 700 au fost grav răniți.

Astăzi, ne amintim cu durere și respect de sacrificiul lor. Au îndeplinit cu onoare o misiune de război la mii de kilometri de casă, care le-a marcat pentru totdeauna viața.

În această zi, cu un război nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei la hotarele țării noastre, trebuie să ne amintim din nou de daunele pe care le provoacă conflictele militare nedrepte și cât de importantă este pacea, care ne oferă stabilitate și prosperitate”, a menționat premierul Dorin Recean.

După aproape zece ani de război crâncen, în data de 15 februarie 1989, trupele armatei sovietice au fost retrase din Afganistan.

În cadrul operațiunilor militare din Afganistan au fost implicați 12.500 de soldați și ofițeri moldoveni, dintre care aproximativ 700 au fost răniți, iar 301 au decedat pe câmpul de luptă din munții Afganistanului. La întoarcerea în patrie, mulți dintre veterani au continuat să-și dedice viața activității în cadrul organelor afacerilor interne, demonstrând un înalt grad de responsabilitate, profesionalism și devotament față de îndatoririle lor de serviciu.