Știai că în Vinerea Mare a Postului Paștelui este interzis spălatul. De asemenea, sunt interzise muncile câmpului, altfel pământul nu mai rodește. Iată ce tradiții mai sunt în această zi. 

Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și ultima vineri din Postul Mare. Conform csid.ro, este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă (pentru că bătrânele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserică).

Se numește Vinerea Patimilor pentru că în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus și Vinerea Seacă pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru. 

Obiceiuri și tradiții în Vinerea Mare

În această zi sfântă creștinii ortodocși țin un post sever, numit și post negru. După slujba de seară, femeile obișnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări și își jelesc morții.

La finalul slujbei, preotul împarte uneori flori aduse, care erau considerate a fi bune de leac.

În trecut, oamenii plecau acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle și morții de venirea zilelor mari. Ei ocoleau casa de trei ori și, când intrau, se închinau, făceau o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau numai la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri grele.

Din bătrâni se crede că dacă plouă în Vinerea Paștelui anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Astfel, unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoși tot anul.

Se spune că dacă te scufunzi în apă rece de trei ori în această zi, vei fi sănătos tot anul.

În zorii zilei, casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru ca gângăniile și lighioanele să nu se apropie de ea.

Ce nu se face în Vinerea Mare. Superstiții în Vinerea Patimilor

Potrivit crestinortodox.ro, în Vinerea Mare trebuie evitate lucrările agricole, îndeosebi mersul pe câmp, semănatul sau alte activități similare. Iată ce alte lucruri sunt interzise în această zi sfântă:

  • Nu trebuie sacrificate păsări ori animale. Faceți din timp acest lucru pentru a le avea pe masă de Paște.
  • Este interzis spălatul. În această zi nu se coase și nu se face curățenie.
  • Evită să mergi în această zi la frizer. Cei superstițioși spun că dacă se tund azi le va muri cineva din familie.
  • Femeile nu umplu borș în această ziua, ca nu cumva să se scalde în el Necuratul.
  • Femeile nu coc în Vinerea Patimilor cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului.
  • În Vinerea Mare femeile nu cos, ca nu cumva să orbească.
  • Femeile nu torc, nu țes și nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: