Astăzi este marcată ziua luptătorilor, a copiilor care și-au dorit să vină mai devreme pe lume și au luptat pentru a supraviețui. 

Naşterea prematură este naşterea care are loc înainte de 37 de săptămâni complete de sarcină. Iniţiată de Fundaţia Europeană pentru îngrijirea nou-născuţilor, în 2010, şi marcată, oficial, începând cu 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură.

Mai exact, rostul zilei mondiale a prematurităţii este de a educa mamele cu privire la anumite stiluri de viaţă ce ridică probabilitatea unei naşteri premature, cât şi perfecţionarea actului medical şi găsirea resurselor financiare pentru dotarea tuturor maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii speciali.

La Institutul Mamei și Copilului incidența nașterilor premature a constituit în anul 2017 – 426 cazuri ( 6.9 % din totalul nașterilor).

Cum putem preveni o naștere prematură?

Sunt lucruri pe care femeile le pot face pentru a-și îmbunătăți sănătatea, reduce riscul de a avea un copil prematur, și de a-și ajuta copilul să fie sănătos. Acestea includ:

-renunțarea la țigări
-control regulat la medicul ginecolog, înainte și în timpul sarcinii
-vorbește cu mediul tău despre diabet, o dietă sănătoasă, griji și nelămuriri despre sarcină, etc.
-atenție la semnele unui travaliu prematur: contracții la 10 minute, scurgeri vaginale sau sânge, presiuni în zona pelvină ,dureri de spate, crampe abdominale cu sau fără diaree – contactează medicul imediat dacă ești îngrijorată.

Distribuie articolul: