Astăzi, 27 aprilie, se marchează ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova. Tricolorul a devenit drapel naţional acum 32 de ani, printr-o hotărâre a Parlamentului, iar sărbătoarea a fost instituită de Parlament în 2010.

Drapelul de Stat reprezintă o pânză dreptunghiulară, cu proporţia dintre înălţimea şi lungimea pânzei de 1:2, tripartită vertical egal, începând de la lance în culorile albastru, galben şi roşu, şi având în mijlocul câmpului galben imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, a cărei lăţime constituie 1/5 din lungimea drapelului.

Cetăţenii Republicii Moldova şi străinii aflaţi în Republica Moldova sunt datori să manifeste respect faţă de Drapelul de Stat şi să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia.

La sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut, tricolorul a devenit simbol al renaşterii naţionale. Drapele tricolor au fost purtate la mitingurile Frontului Popular din Moldova, dar şi la Marile Adunări Naţionale.

Albastrul de pe drapel semnifică speranța și stabilitatea, galbenul este simbolul valorilor materiale și spirituale, iar roșu reprezintă focul veșnic și sângele vărsat în numele libertăţii.

Utilizarea Drapelului de Stat cu încălcarea prevederilor prezentei legi, precum şi profanarea Drapelului de Stat prin murdărire, pătare, inscripţionare, desenare, aplicare a unor obiecte, ardere, călcare în picioare, utilizare în calitate de faţă de masă, husă de scaun, draperie etc. atrag răspunderea contravenţională sau penală stabilită de legislaţie, și anume:

  • Profanarea simbolurilor de stat (drapel, stemă, imn) ale Republicii Moldova sau ale altui stat arborate, utilizate sau intonate public se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 42 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore.
  •  Aceeaşi acţiune săvârșită  de două sau mai multe persoane se pedepseşte cu amendă în mărime de la 17 500 la 52 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 220 de ore, sau cu închisoare de până la un an.
  • Aceleași acțiuni prevăzute mai sus săvârșite de persoana cu funcţie de răspundere responsabilă pentru respectarea modului de utilizare a simbolurilor de stat, se pedepsesc cu amendă în mărime de la 42 500 la 57 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la trei ani, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Ziua Drapelului de Stat este sărbătorită în Republica Moldova începând cu anul 2010. Tricolorul a fost desemnat drapel oficial al Republicii Moldova de primul Parlament în data de 27 aprilie 1990.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: