Dacă ar fi s-o definim în cuvinte simple, meditația înseamnă, pur și simplu, a fi prezent/ă în acum și aici: a fi 100% conștient/ă de ce se întămplă în jurul tău, a fi conectat/ă la sine și la mediul tău.

Meditația este și ea o metodă de vindecare a sinelui, doar că nu la nivel fizic, ci mai degrabă mental. Să scăpăm măcar pentru câteva minute pe zi de avalanșa de gânduri din cap, să ne odihnim creierul de prea mult zbucium lăutric și zumzet continuu în mintea noastră. Scopul meditației este să se instalezi o stare plăcută, de bucurie în minte, să ne calmăm și să găsim pacea și binele chiar în interiorul nostru. Se spune că, în timp, meditația aduce cu sine vindecarea minții.

La ce trebuie să fii atent/ă atunci când vrei să meditezi?

  • La sentimente – Ce simt cu adevărat aici și acum?
  • La gânduri – Ce paletă de gânduri am? Sunt pozitive sau negative? Sunt despre trecut, prezent sau viitor? Sunt reconfortante sau dimpotrivă?
  • La starea mentală – Cum este acum mintea mea: e încordată, e relexată, e anxioasă?
  • La corp – Ce tensiuni există acum și aici în corpul meu? Pot menține spatele drept pe întreaga durată a meditației? Cum fac să relaxez părți din corp, să le eliberez de tensiune?
  • La respirație – Pentru a ne ancora într-adevăr în aici și acum avem nevoie să ne observăm respirația, ea este una dintre puținele constante din viața noastră, care ne poate ajuta să ne calmăm, să ne vindecăm și să ne simțit mai bine.

Cum începem meditația?

În tim ce ne conectăm la mintea și corpul nostru, este mai simplu să aducem starea de pace și bine, dacă ne repetăm o mantră bine aleasă.

Există patru tipuri de meditație care pot fi practicate (pe șezut, culcat, în picioare, mergând). Important este ca în orice meditație alegem să încercăm să ne păstrăm mintea clară, curată și să nu încercăm să judecăm trecutul sau să ne facem anxietăți cu privire la viitor.

Distribuie articolul: