Înfrângerea echipei de fotbal în meciul împotriva Arabiei Saudite în debutul Cupei Mondiale a fost o lovitură grea pentru Argentina, care a ajuns ca una dintre favoritele la ridicarea cupei din Qatar. Fotbalistul Leo Messi a cerut încredere. Statisticile îi dau dreptate: din punct de vedere istoric, primul rezultat nu a definit soarta echipei, scrie cnnespanol.cnn.com.

„Le spunem oamenilor să aibă încredere. Este o lovitură foarte grea pentru toată lumea, pentru oameni, pentru noi. Dar le spunem să aibă încredere, această grupă nu îi va dezamăgi”, a spus vedeta echipei Argentinei după meciul cu Arabia Saudită, care s-a impus cu 2-1 într-un joc marcat de ofsaidurile echipei sud-americane, care l-au costat trei goluri anulate.

Istoria, cel puțin în ceea ce privește fotbalul, nu ne permite să anticipăm viitorul cu certitudine. Dar arată că Argentina a reușit să-și revină după debuturi proaste și să avanseze în optimile de finală în edițiile precedente și în aceleași circumstanțe, cu o singură excepție.

Trei debuturi ratate care nu au împiedicat Argentina să ajungă în optimile de finală
Ultimul debut nereușit al fotbaliștilor din Argentina datează din Italia 1990, când echipa condusă de legendarul Carlos Bilardo a pierdut cu 1-0 împotriva Camerunului, conform statisticilor DataFactory. Argentina a reușit să treacă de faza grupelor după o victorie împotriva Uniunii Sovietice (2-0) și un egal cu România (1-1) și a trecut direct în finală, pe care a pierdut-o împotriva Germaniei.

În anul 1982, Argentina a pierdut în primul meci împotriva Belgiei, pe care a învins-o cu 1-0. A fost și mai rău în 1974, când Polonia — cu care va înfrunta Qatar în faza grupelor — i-a învins cu 3-2. ambele cazuri echipa sud-americană a trecut turul.

Cazul meciului cu Polonia din 1974 este deosebit de semnificativ pentru că a fost singurul alt meci de Cupă Mondială în care Argentina a marcat două goluri în primele 10 minute ale reprizei secunde. Dar albiceleste a revenit cu un egal cu Italia (1-1) și o victorie împotriva Haiti (4-1).

 

Nu, nu toate numerele sunt bune
Germania și Franța, campioanele mondiale în anul 2014 și Rusia 2018, au câștigat în primele meciuri din faza grupelor. Germania a învins Portugalia, ajungând cu 4-0, în timp ce Franța a triumfat cu un mai modest 2-1 împotriva Australiei.

În plus, statisticile arată că de două ori când Argentina a câștigat Cupa Mondială, a început-o cu piciorul drept: au învins Ungaria cu 2-1 la debutul Argentinei în 1978 și Coreea în Mexic în 1986.

Cele trei ori în care albiceleste a fost lăsată afară în faza grupelor
Suedia 1958
Argentina a călătorit în Europa cu o echipă plină de stele care a dominat continentul. Dar rezultatele nu au fost cele așteptate, au suferit o înfrângere neașteptată în fața Cehoslovaciei (1-6) și au terminat pe ultimul loc în grupa lor și au fost eliminate în prima fază. Acest turneu este amintit de fanii fotbalului argentinian drept „Dezastrul Suediei”.

Chile 1962
Un egal fără goluri împotriva Ungariei la debut, o înfrângere cu 1-3 împotriva Angliei și o victorie cu 1-0 împotriva Bulgariei la final au condamnat Argentina la eliminare la golaveraj, obținând 3 puncte, aceeași cantitate decât Anglia, care a avansat în cele din urmă. la faza împreună cu Ungaria.

Coreea – Japonia 2002
Argentina (care a sosit ca favorită) a început prin a câștiga cu 1-0 în debutul în Grupa F împotriva Nigeriei, dar o înfrângere cu 0-1 împotriva Angliei în a doua zi i-a forțat să câștige în ultimul meci împotriva Suediei pentru a trece în optimile de finală.

În ciuda faptului că a dominat pe scară largă jocul împotriva Europei, echipa Argentinei abia a reușit să egaleze într-un singur gol, cu care au fost eliminate pentru prima dată în faza grupelor din 1962. Era sfârșitul ciclului jucătorilor istorici precum marcatorul. Gabriel Batistuta și Claudio Paul Canniggia, care a fost în echipă, dar nu a jucat minute.

Distribuie articolul: