Perioada în care apar primii dinți la bebeluși este una destul de grea, dat fiind faptul că este însoțită de mâncărimi, dureri sau chiar febră. Despre cum putem să ameliorăm disconfortul bebelușului în perioada de erupție a dinților ne povestește medicul de familie, Cristina Ciocoi.

Perioada de apariție a dinților la bebeluși se numește dentiție. De regulă, primele erupții dentare apar la 4-6luni, iar primii dinți sunt de obicei incisivi, adică cei din față și nu există o anumita regulă care dintre ei vor fi primii, cei de sus sau de jos.

Primele semne ale erupției dentare ar fi hipersalivația, cu punerea pumnișorilor în guriță. Copii devin agitați, plângăreți, apar dereglări ale scaunului, de la moale până la lichid, se mărește și numărul lor, de la 6 la 10 scaune pe zi. Această perioadă poate fi asociată și cu ridicarea temperaturii corporale de la 37.5 de grade la 39.0, tuse seacă și eliminări seroase din nas. Desigur că aceste simptome seamănă cu o viroză, iar apariția dinților coboară nivelul imun al copilului. Acei copii mai fragili au asocieri de ieșire a dinților cu prezența unei amigdalite, bronșitei, unui intestin iritabil, tip diareic.

Astfel, dacă prezența subfebrilității sau febrei se manifestă pe parcursul a mai mult de 3-5 zile, părinții se vor adresa la doctor.

Totuși, cum să-i ajutăm, să-i calmăm pe bebeluși? Unul dintre cele mai simple și eficiente metode de ușurare este masarea simplă a gingiilor cu degetul curat al părintelui. Vom administra preparate antiinflamatoare per rectum, pe noapte, există geluri și tablete homeopatice care ușurează iritația administrate sublingual sau se pot administra 5-10 picături de valeriană pe zi. Nu uităm de Vitamina D, care este administrată pentru ieșirea în timp a dinților, deoarece întârzierea apariției acestora este semn de rahitism incipient la copii.

La copiii mai mari, de aproximativ 8-18 luni se introduc în dietă peștele, brânzeturile, terciurile de porumb, care favorizează ieșirea corectă a dinților.

În timp la ce unii bebeluși primii dinți apar fără nicio problemă, pentru alții această perioadă este una destul de grea. Iată de ce este bine să fim pregătiți, mai ales că avem și o veste bună. Pentru cei mai mulți bebeluși, primii dinți sunt cei mai dificili, iar problemele asociate cu apariția lor tind sa dispară, cu siguranță, până când molarii, dinții mari din partea din spate a gurii, vor începe și ei să erupă. Nu ezita să mergi la un stomatolog pentru copii de la o clinică dentară chiar în prima perioadă de viață a bebelușului tău, pentru a-l deprinde cu medicul!

Sursa foto: Google.com

Vezi și: Ai răcit și alăptezi? Medicul de familie Cristina Ciocoi îți spune care este cel mai sigur tratament