Cod Roșu de secetă în Moldova! Astfel, apa din robinete ar putea fi livrată pe ore. Potrivit proTv, Ministerul Mediului a venit cu astfel de propuneri, în contextul secetei cu care ne confruntăm. 

De asemenea se recomandă evitarea spălării mașinilor, umplerea piscinelor, udarea gazoanelor și irigarea terenurilor doar pe timp de zi. Astfel de măsuri au fost adoptate și în alte țări din Europa, precum Italia sau România din cauza lipsei de precipitații.

Ministerul Mediului îndeamnă populația să economisească apa.

„Să aibă grija să nu curgă apa pur și simplu. Să nu picure robinetul, să nu curgă apa aiurea în toaletă și așa mai departe. În același timp să nu lase să curgă pur și simplu fără a fi utilizat într-adevăr”, a declarat Iuliana CANTARAGIU, MINISTRUL MEDIULUI:

Totodată, Ministerul mediului îndeamnă oamenii să nu spele mâinile în această perioadă, să folosească rațional mașinile de spălat vase sau de haine. O altă recomandare este dezghețarea alimentelor în frigider, nu nu sub jețul de apa.

RECOMANDĂRI PENTRU CONSERVAREA RESURSELOR DE APA

  • Nu spălați mașinile;
  • Folosiți mașina de spălat vase sau de rufe doar când sunt pline;
  • Utilizați vesela în bucătărie mai rațional pentru a spăla mai puțin;
  • Dezghețați alimentele în frigider și nu sub jețul de apă;
  • Pregătește bucatele în cât mai puțină apa, acest lucru ajută și la menținere vitaminelor.

Operatorii care furnizează serviciul de alimentare cu apa au fost îndemnați să revadă graficele și după caz să introducă furnizarea apei pe ore, de exemplu, între 09:00 – 12:00 și 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei, în condiții de secetă. Ministrul mediului afirmă că seceta din acest an este îngrijorătoare întrucat dacă nu va ploua în următoarele luni, situația ar putea fi și mai critică.

„Noi vorbim despre precipitatii pe care le așteptăm săscadă nu doar pe teritoriul RM, dar să nu uităm că râurile mari, transfrontaliere, principalele noastre surse de apă, Nistru și Prut, izvorăsc din Carpați și oriunde nu ar cădea aceste precipitații ele sunt binevenite pe întreg bazinul hidrografic a Prutului sau a Nistrului”, a declarat Iuliana CANTARAGIU, MINISTRUL MEDIULUI: 

Săptămâna trecută Serviciul Hidrometeorologic de stat a emis alertă hidrologică, precizând că nivelul apei din mai multe râuri din țară a scăzut, iar unele chiar au secat complet din cauza secetei. Alerta e valabilă pană la sfarsitul acestei săptămâni.

Sursa: proTv

Distribuie articolul: