În timp ce pentru unii oameni sărbătorile de iarnă reaprind amintirile plăcute ale reunirii familiei şi ale meselor festive, pentru alţii reprezintă unul dintre cei mai mari factori de stres. Ceea ce pentru unii aduce bucurie pentru alţii se poate transforma într-un morman de frustrări. Chiar şi ideea de a se aduna într-o cameră aglomerată, sau de a face schimb de cadouri devine pentru anumite persoane sufocantă. Probabil ai simțit pe pielea ta sau ai auzit de la mulți oameni că se simt triști și anxioși de sărbători. Motivele pot fi multe: presiunea financiară, așteptările prea mari și frica de a petrece aceste evenimente în singurătate. 

Am vrut să analizăm mai mult acest fenomen, așa că am cerut sfatul psihologului. Veronica Mihalache ne-a spus de unde vine această anxietate, ce să facem cu ea și cum să nu facem o tragedie dacă suntem singuri de sărbători:

Auzim tot mai mulți oameni că se simt anxioși în perioada sărbătorilor. Este o perioadă în care avem timp să ne vedem cu cei dragi să ne facem cadouri și totuși anxietatea de sărbători există. De unde vine și cum îi facem față?

„Perioada sărbătorilor de iarnă se presupune a fi una frumoasă, plină de bucurii și cu o celebrare în inima familiei sau alături de prieteni. Însă, pentru mulți oameni această „cea mai frumoasă perioadă din an” aduce stres și anxietate. Conform unor studii efectuate, aproape jumătate din femei (44%) și o treime din bărbați (31%) raportează o creștere a stresului în ajun și în perioada sărbătorilor de iarnă.

Oamenii ajung să fie depășiți de lista lungă de sarcini din această perioadă și timpul restrâns în care urmează să le îndeplinească: cumpărarea cadourilor, amenajarea casei, pregătitul mesei festive, felicitări etc.

Această perioadă, de asemenea, poate accentua sentimentul de singurătate. În timp ce unii se bucură de căldura căminului familial sau compania veselă a prietenilor, persoanele fără un sistem de suport familial sau fără de prieteni se pot simți abandonați. Astfel, pentru unii, sărbătorile nu fac altceva decât să le aprofundeze rănile singurătății.

Anxietatea și stresul se accentuează, mai cu seamă, atunci când așteptările noastre față de această perioadă de sărbători nu corespund cu realitatea. Acest lucru poate duce chiar și la depresie, pentru că nu s-a reușit să se ajungă la idealul imaginat. Așadar, primul pas în depășirea stării de anxietate de sărbători este să începem să ne spunem în mod repetat.

Eu nu am așteptări!

Eu nu am așteptări față de aceste sărbători!

Eu nu am așteptări față de mine!

Eu nu am așteptări față de alții!

Și eu nu am așteptări că voi simți doar emoții pozitive!

Eu nu am așteptări față de aceste sărbători!

E bine să înțelegem un lucru – cu cât așteptările noastre sunt mai mari și mai nerealiste, cu atât mai mare va fi dezamăgirea. Faptul că ne dorim o sărbătoare perfectă și depunem tot efortul în această direcție, pune o presiune mare asupra noastră și la orice mic eșec riscăm să avem o cădere emoțională.

Coborârea ștachetei la nivelul așteptărilor realiste face bine sănătății noastre mentale. Dincolo de asta, ar fi bine să învățăm să acceptăm că lucrurile nu merg tot timpul conform unui plan prestabilit.

Eu nu am așteptări față de mine! – În această perioadă suntem sub presiunea unei liste de sarcini. E foarte ușor să ajungem depășiți de aceste sarcini. Este bine să conștientizăm că nu le vom putea îndeplini pe toate într-un mod perfect. Odată cum ne debarasăm de iluzia că suntem atotputernici și acceptăm că avem anumite limite, suntem forțați să alegem din lista mare și lungă acele lucruri, care cu adevărat reprezintă o prioritate pentru noi. Este o eliberare să ieșim din capcana perfecțiunii și să cuprindem imperfecțiunea și simplitatea.

Eu nu am așteptări față de alții! – Temperăm așteptările față de cei din jurul nostru, pentru că și ei sunt oameni și probabil că trec și ei la rândul lor prin stres și anxietate.

Eu nu am așteptări că voi simți doar emoții pozitive! – Deseori avem în capul nostru o imagine perfectă despre sărbătorile de iarnă pictată de media, de spoturile publicitare, de secvențele din filme, plină cu zâmbete, cu emoții de bucurie și fericire. Dar uităm de tristețe, durere și alte emoții și sentimente „negative” care tot își au locul lor în viața noastră, și care nu ne întreabă dacă e sărbătoare sau nu.

Pentru unii din noi, cu mare regret, se poate întâmpla că acesta va fi primul Crăciun sau An Nou fără un membru al familiei, sau fără un prieten, care poate a plecat undeva departe sau a murit. Este normal să dăm voie acestor emoții negative să coexiste cu cele pozitive, să nu fugim de ele sau să le negăm. Ce putem face în acest sens? Este benefic să observăm ce simțim, să vorbim sau să scriem despre ce simțim sau să ne exprimăm trăirile prin artă.

Pe scurt, dacă ne este trist de sărbători, nu fugim de tristețea pe care o simțim, ci punem bucuria și tristețea la aceeași masă.”

„Singur de sărbători” – este un scenariu destul de groaznic pentru cei care încă nu și-au găsit un partener/parteneră. Cum gestionăm starea asta de singurătate care se accentuează când vedem în jurul nostru pe toți prietenii noștri sărbătorind cu partenerul, iar noi singuri?

„Sărbătorile de iarnă sunt sărbători față de care este o așteptare unanimă să fie petrecute în sânul familiei, cu persoanele apropiate sau în cercul prietenilor.

Dacă nu ai un partener, și este important pentru tine să-ți petreci aceste sărbători cu cineva, atunci alătură-te familiei, sau organizează o sărbătoare cu prietenii. Iar dacă ești absolut singur, sau departe de cei dragi, caută evenimente sociale, comunitare, religioase, grupuri de suport, evenimente virtuale la care poți participa. Poți încerca să faci voluntariat. Să ajuți pe cineva e o cale frumoasă de a-ți ridica spiritul și de a lega noi relații. Dar din dar se face rai.”

Cum putem ajuta un om care se confruntă cu anxietatea în preajma sărbătorilor/ sau ce nu ar trebui să îi spunem pentru a nu-l supăra mai tare?

„Le acceptăm emoțiile. Nu le spunem: Încetează să mai simți asta. Întrebăm care sunt nevoile lor, și ce le provoacă anxietate: reuniunile gălăgioase de familie, cheltuielile prea mari de sărbători, lista mare de sarcini? Și împreună încercăm să găsim soluții pentru a diminua din stimulii exteriori, care provoacă și mențin anxietatea.

Temperăm scenariile groaznice din imaginația lor. Persoanele anxioase au tendința de a desfășura în imaginația lor scenarii îngrozitoare și dramatice. Întrebăm: Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla? Care este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla? Care este cel mai probabil lucru care s-ar putea întâmpla?

Iar dacă persoana este deschisă spre a primi ajutor de specialitate, o putem încuraja să se adreseze unui psiholog.”

Noi vă urăm să fiți în armonie de sărbători în fiecare zi! 

Citește și: Când și cum le explicăm copiilor ce este moartea? Sfaturi de la psihologul Veronica Mihalache (Interviu)

Distribuie articolul: