Te-ai întrebat vreodată de ce nu poți rupe odată și pentru totdeauna toate legăturile nocive, relațiile toxice de codependență; și ai în permanenţă aceleaşi gânduri negative? De ce rămâi blocat/ă în aceleaşi șabloane mentale limitative și ineficiente? 

Studiile arată că 90% dintre gândurile oamenilor sunt negative. Explicaţia constă în faptul că, din pricina stresului la care suntem supuşi zilnic, ne activăm „sistemul de supravieţuire“ şi tiparele de comportament înrădăcinate vin să ne formeze realitatea, pe pilot automat. Joe Dispenza folosește în „Antrenează-ți creierul! Strategii și tehnici de transformare mentală“  un vocabular simplu, dar îmbogățit cu termeni medicali clari, explicând totul într-o manieră extrem de simplă.

În cadrul cercetărilor despre remisiile spontane, Dispenza a descoperit asemănări la persoane care au trecut prin vindecări „miraculoase“, demonstrând că aceştia şi-au modificat efectiv arhitectura nervoasă a creierului, lucru care le-a îmbunătăţit apoi starea de sănătate.

Așadar, prin repetiţie, gândurile şi sentimentele autolimitative se transformă în obişnuinţe, producând şabloane mentale nocive pentru sine, precum sentimentul lipsei de valoare sau înclinaţia spre experienţe negative. De ce le simţim totuşi lipsa atunci când nu avem parte de ele? Simplu: pentru că suntem dependenţi la nivel chimic de acestea.

Creierul nostru are însă capacitatea de schimbare și evoluție, numi­tă neuroplasticitate, schimbându-şi organizarea ca urmare a procesului de învăţare şi a experienţelor de viaţă. Putem, aşadar, modifica felul în care privim ceea ce ni se întâmplă, gândurile care ne produc suferinţă şi ne ţin pe loc. Experienţele noi sunt absolut necesare pentru a ne elibera de vechile tipare. La fel de importantă este meditaţia şi introspecţia.

Toate reacțiile din organism, declanșate în egală măsură de gândurile intenționate și de cele involuntare, încep să se desfășoare în spatele conștiinței noastre. Dacă e să ne gândim bine, e șocant să ne dăm seama cât de ample sunt și ce influențe au efetele unor gânduri, conștiente sau nu.

Joe Dispenza este doctor în chiropractică (terapie care funcţionează prin corectarea problemelor articulaţiilor, în special ale coloanei vertebrale şi care se realizează cu ajutorul mâinilor). Este menţionat în Who’s Who din SUA şi e membru onorific al National Board of Chiropractic Examiners, precum şi al International Chiropractic Honor Society. Are licenţă de chiropractică clinică în patru state din America.

Distribuie articolul: