Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) nu permite redeschiderea unor grădinițe din raionul Ialoveni din cauza calității proaste a apei. O declarație în acest sens a fost făcută de primarul satului Nimoreni, Andrei Covali, în cadrul unei runde de întrebări-răspunsuri organizate de candidatul la șefia țării, Igor Dodon.

Potrivit primarului, reprezentanții ANSA au extras probe de apă de câteva ori și de fiecare dată au constatat că aceasta are o calitate îndoielnică, care ar reprezenta un impediment pentru redeschiderea instituțiilor preșcolare, scrie Agora.md

„Suntem în luna octombrie, majoritatea grădinițelor nu funcționează. ANSA susține că există neconformități la calitatea apei. Este o problemă a calității apei în țară, nu doar în raionul Ialoveni”, a declarat Covali.

În replică, Igor Dodon a declarat că barierele pe care le invocă reprezentanții ANSA ar fi artificiale:

„Sunt mai multe plângeri din partea primarilor din localitățile rurale, că anume din cauza calității apelor, care brusc a devenit mai proastă – nu pot deschide grădinițele. Dacă în luna februarie, martie, aceeași calitate a apei era bună și grădinițele erau deschise, iar acum când trebuie să reia activitatea – brusc unii reprezentanți din teritoriu decid că apa nu este de bună calitate. Rog colegii de la Guvern să nu impună bariere artificiale în deschiderea grădinițelor”, a spus Dodon.

Amintim că anterior, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre cu regulile care vor trebui respectate, după ce vor fi redeschise grădinițele. Printre acestea se enumeră declarație pe proprie răspundere, aflarea a maxim 12 copii în grupă sau igienizarea spațiilor la fiecare trei ore.

Distribuie articolul: