Orice stăpân de animal de companie știe cât de multă dragoste și energie pozitivă are acesta de oferit. Animalele de companie sunt un important beneficiu pentru sănătatea trupului, dar mai ales a minții, în ele investim ca în ființe umane, indiferent de specia din care provine animalul de companie. Ce facem însă când ne-am pierdut companionul și cum procedăm dacă am observat un animal pierdut.

„Medicamentul” cu blană, solzi sau pene

În cazul pacienților HIV+, a fost demonstrat faptul că deținerea unui animal de companie a redus incidență depresiilor și suicidului cu peste 50%. Animalele oferă suport și afecțiune oricărei persoane, nu au (în)capacitatea de a discrimina. Rezultate impresionante au fost obținute și în cazul pacienților ce au trecut printr-un atac de cord. În cazul unui atac de cord major, 28% dintre pacienții care dețineau și un animal de companie au supraviețuit, și doar 6% din cei fără animale au trecut cu bine. Un animal de companie reușește să regleze ritmul cardiac și tensiunea arterială mai bine decât un tratament medicamentos. Totuși, în perioadele de stres major, doar medicația este salvatoare.

Animalele de companie reduc bolile cardiace prin scăderea nivelului colesterolului și trigliceridelor. Este, în special, cazul proprietarilor de câini care sunt a stimulați să efectueze mai mult exercițiu fizic, scoțând câinele la plimbare. Însă și partidele intense de joacă cu pisică, rozătoarele sau unele păsări pot avea efecte asemănătoare. Alergiile și astmul sunt mai rare la copii care au crescut în prezența animalelor, chiar dacă există antecedente ale acestor boli în familie. Interacțiunea copilului mic cu diverși alergeni și patogeni furnizați de animale, are avantajul consolidării sistemului imunitar. Copilul va crește sănătos și desensibilizat.

Ce se întâmplă când îi pierdem?! 

În caz de pierdere încercăm toate metodele de comunicare către lume pe care le cunoaștem: Rețele sociale, prieteni, apropiați, anunțuri fizice, raiduri, etc.

Vladimir Truhanovici și-a pierdut recent câinele-lup, pe nume Baikal, în zona sectorului Botanica din Capitală.  Sunt mai bine de 24 de ore de când se gândește în fiecare clipă că alți câini l-ar putea ataca sau că cineva l-ar putea reține și, respectiv, își va pierde prietenul de companie pentru totdeauna. În anunțul pe care l-a dat, Vladimir a rugat să fie sunat la orice oră de zi și de noapte, dacă cineva observă undeva câinele din imagine și garantează o recompensă pentru găsirea cățelului.


E firesc! Fără să ne dăm seama ne atașăm de animalul de companie la fel ca de orice ființă umană, ne devine prieten, îi încredințăm secrete, etc. Iată de ce orice persoană care vede un anunț legat de pierderea unui animal nu ar trebui să îl treacă cu vederea. Mai mult, bucuria pe care i-o aduci unei persoane, găsindu-i sau furnizându-i informație despre prietenul patruped poate fi imensă, la fel ca și mulțumirea ta că ai făcut un bine cuiva.

Domesticirea animalelor, în timp, i-a făcut să fie dependenți de oameni, iată de ce, odată rătăciți, ei își vor reveni foarte greu și va fi mult mai dificil să se integreze unui nou mediu. 

Un câine sau o pisică sunt confidentul ideal. Dacă prietenii umani sunt inconstanți și nu întotdeauna dispuși să ne asculte, animalele reprezintă mereu un umăr pe care ne putem sprijini și pe a căror iubire și loialitate putem conta. Mulți stăpâni își descărcă supărările și stresul în urechile companionilor blănoși. La final o privire umedă sau un botic rece sunt gesturile care ne fac să ne simțim înțeleși și apreciați.

Vezi și: S-a pierdut Bruno! Elena Ozun anunță o recompensă de 250 EUR pentru persoana care îi va găsi cățelul

Distribuie articolul: