Acum o săptămână, în Capitală a avut loc marșul „Fără Frică”, un eveniment dedicat celor care au ales să se debaraseze de teama de a fi diferiți. Comunitatea LGBT a mers cu flori în mâini într-un marș pașnic, însă a fost confruntată de contra-manifestanți care le-au ieși în față cu icoane, fredonând cântece religioase. Coordonatoarea de programe a centrului GENDERDOC-M și evenimentului din 21 mai, Angela Frolov, a vorbit pentru Agora despre rădăcina fricilor în societatea moldovenească, despre homofobie și, desigur, despre iubire.

„Fără frică” pentru mine nu înseamnă că nu am frici, ci că încerc să le depășesc. Eu, fiind locuitoare a R. Moldova am frici similare cu o mare parte a locuitorilor acestui stat: neîncrederea în ziua de mâine, în cei care ne guvernează, teama că statul nostru va ajunge la o stare care nu va mai putea fi reparată, mă tem să nu ajungem la o dictatură. Sunt frici pe care le avem cu toții și ne sunt specifice. Am și o frică de a fi atacată pentru simplul fapt că sunt diferită. E și frica pentru prietenii și colegii mei.

Eu refuz să pun semnul de egalitate dintre contra-manifestanții noștri și creștini. Asta ar însemna să egalăm creștinii din RM cu agresiunea, ceea ce nu e adevărat. Am pieteni creștini care respectă biblia și cele 10 porunci. Sunt oameni cu frică și eu nu vreau să-i judec. Am văzut frică în ochii acestor oameni, insuflată de unii lideri, teama că le va fi distrusă țara, familia sau viața. Este o problemă a societății noastre – să nu gândim critic.

Biblia este foarte contradictorie. Scrie despre frica de Dumnezeu, dar și că iubirea nu are frică. Aș prefera să-l iubesc pe Dumnezeu, nu să-mi fie frică de el. Vedem ce fac copiii mici când le e frică – mint. Din frică nu te simți tu, faci lucruri de care apoi îți pare rău. Din dragoste nu faci niciodată nimic rău.

Sunt o sumedenie de stereotipuri despre persoanele LGBT. Rădăcinile sunt în neînțelegere. Pentru o femeie este complicat să înțeleagă cum e să iubești o altă femeie, dar ea nu-mi pune întrebarea că bărbatul ei o iubește ca pe o femeie. Dacă vorbim despre cuplurile heterosexuale, sunt femei care iubesc bărbați mai sportivi, mai deștepți… Fiecare om are propiul tipaj și iubirea e extraordinar de diversă. E vorba de gusturi și nu e legată de orientarea sexuală. Orientarea sexuală nu influențează personalitatea și gusturile omului. Unica diferență e sexul persoanei de care te îndrăgostești.

E foarte dureros și traumatizant să vorbesc despre orientarea homosexuală. Uneori persoanele care trebuie să te iubească, dar te resping. Acum toți știu despre orientarea mea și mă simt liberă. Atunci când ții asta în secret, poți ajunge la depresie.

Mai multe aflați din interviul realizat de colegii de la Agora.