Angela Chirilă este originară din satul Navârneț, raionul Fălești. A făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova. A emigrat în Statele Unite ale Americii și este pictoriță. Am vrut să aflăm cine este ea și de unde vine pasiunea pentru pictură. Site-ul oficial al pictoriței este Angela Chirila Art.  Evident că pictorița este activă și pe Instagram.

Daniela Gorincioi: Ești pictoriță. De unde vine pasiunea pentru pictură?

Angela Chirilă: Pasiunea pentru arta vine din copilărie, cred de când am desenat pe toate pozele de familie mustăți și ochelari. Am desenat foarte mult când eram la școală. Dar am început să pictez deja când eram în SUA.

DG: Ești din raionul Fălești. Povestește-ne, un pic, despre copilăria ta, studii și pasiuni?

AC: Sunt din raionul Fălești, satul Navirnet. Am avut o copilărie frumoasă, luând în considerare faptul am crescut la țară. Am petrecut mult timp cu bunica, care a fost, cred că a avut cel mai mare rol în dezvoltarea mea personală.

Am făcut studiile la USM, Facultatea de limbi străine și după absolvire, am decis să plec din Moldova.

DG: Ai început să pictezi după ce ai plecat in SUA. Ce te-a motivat? Cum însușești arta picturii?

AC: Mereu mă gândeam să încerc să pictez, dar mă credeam că e foarte greu. Am început cu un curs de pictură cu acrilice pentru începători și cu timpul am încercat și ulei pe pânză.

Acum, pictez cu ulei care este solubil în apă, pentru că se usucă mai repede decât uleiul obișnuit.

DG: De obicei, pictezi femeie și natura. De ce? 

AC: Cred că femeia și natura sunt unele din cele mai puternice forțe în univers. Îmi place foarte mult să combin frumusețea naturii și a femeii care poate fi atât de fragilă și foarte puternică în același timp.

DG: Cât timp îți ia să pictezi un portret?

AC: Timpul unei picturi depinde de mărimea portretului. Este posibil să finalizez o pictură în câteva săptămâni, luni sau chiar ani.

DG: Cât te costă materialele care le folosești la realizarea unui portret?

AC: În general, materialele sunt scumpe, dar când deja ai experiență, vrei să folosești materiale de calitate bună, care sunt mai scumpe decât cele obișnuite. Uleiul solubil în apă este foarte scump și deja pânza care o folosim, se împarte în 3 categorii. Prima categorie este pentru începători. A doua pentru nivelul intermediar și care este mai fin decât cel pentru începători. Ai deja al treilea nivel, care este, desigur, mai calitativ și se numește „Gallery level”. Eu folosesc a treia categorie, care este pânza folosită pentru arta expusă în galerii.

DG: Ai lucrări expuse în centre specializate? Unde?

AC: Acum câteva luni, am devenit membru al Asociației de Artă din Central City în Colorado și la moment, am picturile mele expuse la galeria de artă Gilpin din Central City.

 

DG: Cine sunt pictorii tăi preferați?

AC: Îmi place foarte mult Monet și, desigur, Van Gogh.

DG: Arta e neînțeleasă de mulți. Cum ar trebui să educăm opinia publică în acest sens?

AC: Arta este neînțeleasă de oamenii care nu creează. Oamenii care știu cât de mult îți ia să creezi ceva, apreciază o creație. Eu sunt de părerea că o creație conține o parte din persoana care a creat-o. Este o anumit număr de ore, o anumita cantitate de emoții și gânduri pe care artistul le-a consumat creând.

DG: Poți trăi din artă?

AC: Da, daca te dedici 100%.

DG: Ești autoare de cărți. Realizezi ilustrațiile și textul. Povestește-ne experiența ta în acest sens. Ce te-a motivat să scrii cărți?

AC: Da, am scris două cărți pentru copii în limba engleză. Am lucrat cu copii o perioada destul de lungă și de acolo a venit motivația. Prima mea carte a fost publicată în anul 2020 și se numește „What makes us happy?” (în română – „Ce ne face fericiți”).

A doua carte se numește „My friend is a whale” (în română – „Prietenul meu este o balenă”) și a fost publicată în anul 2022. Ambele cărți au un mesaj important pentru copii și pentru părinți.

DG: Ești plecată din Republica Moldova de aproape 11 ani. Care au fost motivele pentru care ai luat această decizie? 

AC: Cred că au fost mai multe motive, unul din ele a fost de a trăi o altfel de viață și de a cunoaște lucruri noi.

DG: Te-ai stabilit cu traiul în SUA de 11ani. În ce oraș locuiești?

AC: La moment locuiesc în orașul Denver, statul Colorado.

DG: Cum ai reușit să te adaptezi la mediul american?

AC: Nu e ușor să te adaptezi în SUA, sunt multe lucruri care nu le știi la început, dar învățăm și mergem înainte.

DG: Cum este apreciată arta în SUA versus Moldova?

AC: Eu sunt de părerea că arta este apreciata peste tot într-un anumit fel, doar că în SUA sunt mai multe oportunități de a crește ca artist, și desigur dacă vorbim de prețuri, valoarea unei creații este cu mult mai mare decât în Moldova.

Distribuie articolul: