Perioada sarcinii vine la pachet cu multe întrebări și temeri pentru viitoarele mămici. Acestea vor să se asigure că totul decurge cum trebuie și că bebelușul este sănătos și se dezvoltă bine de la început până la sfârșit. Ce teste și analize în sarcină sunt esențiale, potrivit unui medic ginecolog.

 

De când află că sunt însărcinate și până când își aduc pe lume bebelușii, viitoarele mame ar trebui să facă o serie de teste și analize pentru a se asigura că totul decurge bine. În timp ce unele investigații sunt opționale și pot fi recomandate doar în anumite situații, altele ar trebui să fie făcute de către toate femeile însărcinate.

Analizele de sânge

După ce a fost confirmată sarcina, următorul pas este efectuarea unui set de analize de sânge. Acestea vor identifica grupa și RH-ul mamei, dar și unele posibile diagnostice precum: anemie, hepatită, sifilis, HIV, fibroză chistică, atrofie musculară spinală, imunitate la rubeolă și varicelă.

Testul TORCH

Această analiză se face pentru a identifica potențialele infecții periculoase pentru bebeluș. Cu ajutorul acestei analize, pot fi diagnosticate: toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, virusul care provoacă herpes. În cazul în care acestea sunt prezente pe timpul sarcinii, pot duce la complicații, de aceea este util să fie diagnosticate cât mai curând.

Morfologiile fetale

Spre deosebire de ecografiile de rutină, morfologiile fetale sunt teste de screening mai ample, care oferă detalii cu privire la dezvoltarea bebelușului și, eventual, potențiale diagnostice. Se face câte o morfologie fetală pe trimestru, în cadrul căreia medicul analizează capul și creierul bebelușului, coloana vertebrală, peretele abdominal, organele, stomacul, brațele, picioarele, cordonul ombilical, placenta și lichidul amniotic.

Distribuie articolul: