La Facultatea Arte plastice și Design a UPSC, Catedra Studiul artelor, grafică și metodologia instruirii, ai posibilitatea să studiezi grafica digitală, de carte, design grafic, pentru o specializare ulterioară în web design. Cum a ajuns să predea acolo Ana-Maria Postolache, după ce a făcut studii și a acumulat experiență peste hotare, aflăm din interviul cu ea.

Ana-Maria Postolache, este asistent lector universitar la catedra Studiul Artelor, Grafică și Metodologia Instruirii, Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Tot la această instituție, tânăra a absolvit programul de masterat în Design Grafic. Cum este transmită experiența din studiile și activitatea de peste hotare, ne spune Ana-Maria, care predă acum lecții de web-design la Universitatea Pedagogică „I. Creangă”.

Posibilitate unică pentru cei care vor să aplice la masterat în design grafic

„Eu am făcut licența în România, la Universitatea de arte George Enescu, din orașul Iași. Apoi am făcut studii și în Cehia – în domeniul vision design și grafic design, fiind un exchange, o bursă Erasmus. Am revenit acasă deoarece îmi place să stau acasă, îmi place patria mea, familia. Am decis să vin aici, la facultate, să studiez designul mai profund, deoarece aici noi învățăm și machetarea cărților și un pic de web design. Masteratul îmi dă posibilitatea să predau, după ce am absolvit – asta e primul avantaj; al doilea lucru – doar la Universitatea Pedagogică la Facultatea Arte Plastice și design este design grafic la masterat – exact ceea ce eu căutam. În mare, auzisem mult despre profesorul Simion Zamșa și am vrut să fiu studenta lui. Eu la licență nu am studiat, dar voiam foarte mult să studiez aprofundat gravură și xilogravură, așa cum se făcea atunci când nu existau calculatoare – am vrut să încerc acest domeniu, eram foarte curioasă. Adevărul este că, fără să știm istoria și bazele graficii nu avem cum să mergem mai departe pe calea designului grafic, de interior sau de produs”, ne povestește în interviu Ana-Maria Postolache, asist. lector univ. la Facultatea Arte Plastice și Design, UPSC.

Și pentru lecțiile online ai nevoie de abilități pedagogice

„Am făcut cunoștință aici cu profesori care vor să dea cât mai mult studenților, bazându-se pe experiența lor profesională. Pe lângă că sunt profesori la universitate, mai sunt și artiști plastici. Aceștia mi-au dat încrederea că eu pot să încerc să devin și eu profesor, să fiu de folos, să fiu un profesor modern, să ofer inspirație pentru viitorii designeri plastici sau artiști plastici. Ceea ce le spun studenților: Nu ai cum să devii un designer grafic din anul întâi de studii. Trebuie mai întâi să fii designer în felul în care mănânci, cum te îmbraci, în felul cum gândești, și abia apoi la finalul studiilor să alegi pe ce cale vrei să mergi mai departe. Sigur că studiile la Universitatea Pedagogică nu înseamnă că tu neapărat vei fi profesor, la școală sau la facultate. În primul rând, de la Facultatea de Arte Plastice tu ieși artist plastic, apoi poți să predai cursuri online, copiilor sau adolescenților, e ceva bazat mai mult pe psihologie, să înțelegi cum poți să transmiți abilitățile practice”, explică tânăra profesoară universitară.

„Facultatea Arte Plastice și Design pregătește nu doar artiști plastici și pedagogi, dar și un specialist în diferite domenii, cu o viziune largă: fie design de produs, de interior sau de grafică. Pe lângă aceasta, noi studiem și sculptură, coloristică, gramatica limbajului vizual, fotografie etc. Studenții care nu au posibilitatea acasă, cu siguranță pot veni aici la facultate să facă temele, să facă lucrarea de licență sau de master. Calculatoarele din sălile practice sunt puternice, au instalate toate programele necesare, pe lângă asta la facultate vor găsi mereu și profesorii pentru un sfat”, ne mai spune Ana-Maria Postolache, asist. lector univ. la Facultatea Arte Plastice și Design, UPSC.

La Facultatea Arte plastice și Design a UPSC, Catedra Studiul artelor, grafică și metodologia instruirii, ai posibilitatea să studiezi grafica digitală, de carte, design grafic, pentru o specializare ulterioară în web design.

Alegeți o facultate în domeniul informaticii și tehnologiilor Informaționale la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

P.