Se pare că nimic nu e întâmplător, totuși. Părinții i-au dat meșteriței noastre două nume, despre care Ana-Maria spune așa: „Ana e fata serioasă, studentă la medicină , iar Maria are capul în nori, e pasionată de artă și frumos. Desigur, cele două încearcă să se împace cât mai armonios.” Așadar, Ana-Maria Bumbu ( studentă la facultatea de medicină) brodează versuri, inimi care par că încă bat, flori și citate motivaționale care ajung decor de casă. 

 

„Mi s-a transmis, probabil, de la bunica. Avea o casă mare care arăta ca un adevărat muzeu de artă. Acolo mereu admiram covoarele și prosoapele făcute cu măiestrie, le analizam până la cele mai mici detalii. Iar îndemânarea mea de a broda a venit cu timpul, cot la cot cu dorința de a născoci ceva deosebit din ață și pânză. E amuzant că la școală nu-mi plăcea deloc brodatul, consideram că implică o muncă mult prea migăloasă”, a povestit Ana-Maria pentru Ea.md.

De obicei se brodează râulețe și cruciulețe pe ii sau cămăși tradiționale, dar în lucrările Anei vedem inimi , borcănașe, versuri. De unde ideea?

„La un moment dat am dorit să realizez un cadou special pentru cineva drag mie și m-am gândit că cel mai sincer cadou e cel pe care îl faci cu mâinile proprii, atunci el poartă o părticică din sufletul autorului. Uite așa a venit ideea sa confecționez manual tot felul de cadouri mici, interesante și pentru alții. Versurile le utilizez ca alternativă pentru mesajele ordinare, comerciale, pe care le întâlnim frecvent în felicitările din hârtie.”

Broderiile sunt anunțate de Ana ca decor pentru casă. Curios e că nu le vedem ca față de pernă sau tablou.

Într-un final, ajung în același cadru în care au fost create, adică în cercul de broderie, apoi atârnate pe perete sau puse pe un suport special. M-am gândit că e o formă destul de neobișnuită de ramă. Dar, sigur, pot fi înrămate după placul oricui sau transformate în pernuțe și huse.”

Am observat că îi plac broderiile minuscule. La întrebarea „de ce”, ne-a răspuns cu o floricică de mărimea unei monede de 5 bănuți moldovenești.

Lucrările ei călătoresc, să știți. De regulă ajung la moldovenii noștri plecați peste hotare, încercați de un dor imens pentru valorile și tradițiile de acasă.