Vara lui 2020 cu certitudine este una diferită de verile cu care eram atât de obișnuiți. Grijile pe care le-a introdus COVID-19 în realitatea zilelor noastre ne-au făcut să fim mai precauți, poate chiar și mai ezitanți. Mai ezitanți în acest an au fost moldovenii și la capitolul călătorii, nu toți, bineînțeles, iar experiența celor care și-au organizat o călătorie pe timp de pandemie reprezintă un adevărat interes pentru persoanele care încă se mai gândesc că poate le-ar reuși și lor, într-un final, să se deconecteze măcar pentru câteva zile de la stresul și problemele cotidiene și să evadeze într-o vacanță.

Bloggerița și influencera Ana Irina Petrea este una dintre persoanele care împreună cu familia sa și-a organizat o călătorie pe vreme de COVID-19. Ca un instagramer adevărat, Ana Irina a avut grijă să le arate internauților cu ce peisaje minunate i-a surprins Grecia ceea ce, la drept vorbind, a stârnit și mai mult interesul pentru aventura familiei Petrea.

Așa cum v-am obișnuit deja, în discuțiile Live Instagram un rol important li se atribuie actualităților. Călătoriile pe timp de pandemie acum este un subiect ce trezește mult interes pentru publicul nostru așa că, nu am stat mult la dubii și am invitat-o pe Ana Irina să ne povestească cum e să călătorești în această perioadă. Mare ne-a fost bucuria când Ana Irina ne-a anunțat despre disponibilitatea sa, iar ce ne-a reușit, află în cele ce urmează.

Vacanță va fi!

„Nouă ne plac aventurile, să ieșim din zona de confort și ne place tot ce este altfel, așa că am ales ca această vacanță să fie cu autorulota. De fapt, în planurile soțului meu era să cumpărăm la un moment dat o autorulotă și tot ziceam că atunci când cresc copiii neapărat o vom face. Iată că anul trecut, în Chișinău a apărut o companie care a început să ofere aceste autorulote în chirie – lucru comod și ușor. Pentru prima oară când am luat autorulota (în toamna lui 2019) am mers să vizităm România, am mers la munte, a fost foarte frumos și de atunci am zis că acesta este modul de călătorie care sigur ni se potrivește nouă”, își amintește bloggerița.

„Și de data aceasta când am pornit la drum, chiar de-i pandemie am păstrat un spirit pozitiv, dar am pornit cumva pregătiți pentru orice situație. La acel moment Bulgaria nu primea moldoveni nici în tranzit, iar noi fiind din Republica Moldova eram conștienți că s-ar putea să nu ne permită, chiar dacă avem testele covid- 19 negative, tot dintr-o zonă roșie veneam. Așa că am pregătit pentru orice eventualitate și bagajul cu haine pentru munte. Ne-am gândit că dacă nu ne reușește să ajungem în Grecia, rămânem în România, că sunt și acolo foarte multe locuri de văzut. Așa că în planul de rezervă era să stopăm câteva zile la mare, apoi să mergem la munte, dar uite că ne-a reușit să ajungem în Grecia”, povestește Ana Irina.

Nu este atât de grav sau dificil de călătorit cum se vede dintr-o parte, de acasă. Îndrăzniți, cu curaj, mare atenție și cu dezinfectantul după voi. Continuați să vedeți locuri frumoase.

Probabil te și întrebi dacă acum s-au implementat anumite condiții mai speciale pentru a traversa frontierele. Ei bine, dacă planifici o vacanță în Grecia află că cel puțin trebuie să deții cetățenia română, bineînțeles trebuie să fii covid-19 negativ și să completezi o fișă pe care trebuie să o prezinți la vamă, dar cu mai multe detalii vine Ana Irina.

„Bineînțeles că am ajuns în Grecia cu pașapoartele românești, iar pentru toți cei care intenționează să meragă în acestă țară le recomand să acceseze site-ul travel.gov.gr  unde vor găsi toate condițiile care-ți permit să călătorești în Grecia în această perioadă. Printre condițiile enumarate acolo mai este și un formular online pe care trebuie să-l completezi cu câteva ore înainte de a ajunge la vamă, se cere testul covid-19 tradus în engleză. În momentul în care ajungi la vamă testul covid-19 nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore din momentul efectuării acestuia. Pe test este indicată ora la care l-ai efectuat, persoana primește rezultatele în timp de 24 de ore și în caz că aceste rezultate sunt negative are la dispoziție 48 de ore pentru a ajunge la frontiera Greciei”, povestește ea.

Călătoria pe timp de pandemie și… frica

Oare nu le-a fost frică? Oare nu s-au simțit stresați? Sunt unele întrebări pe care și le puneau unii urmărindu-le vacanța. Iată ce ne spune Ana Irina cu referire la acest aspect.

„Eu mă gândesc la siguranța familiei mele de fiecare dată, nu este neapărat să fie pandemie ca să-mi fac anumite griji în acest sens. De fiecare dată când călătoresc cu copiii trebuie să fim conștienți că se mai întâmplă și chestii neprevăzute. Bunăoară chiar și simplele răceli sau viroze îți pot face suficiente bătăi de cap. De fapt, trebuie să recunosc că am avut și așa călătorii, am fost la munte pe când Gabi avea un an, o călătorie în care 10 zile am stat cu febra 40 toți 4. Și atunci chiar nu avea cine avea grijă de noi, nu aveam nici ce mânca pentru că nu stăteam la hotel, ci la un apartament. Ni se terminaseră rezervele de medicamente pe le aveam de acasă și eram în munte sus unde nu sunt nici farmacii… se întâmplă și situații din astea și nu se întâmplă neapărat doar atunci când este pandemie”, zice ea.

„Am făcut o echipă bună și ne-am înețeles bine, am fost pe aceeași undă și a fost tare fain.”

„În rest, în Grecia acum, ca și de fiecare dată, este foarte frumos, nimeni nu poartă măști. Nimeni nu te întreabă nimic. Da, sunt dezinfectante la tot pasul. Noi venisem de acasă și când mergeam la supermarket mergeam cu măștile, localnicii se uitau cam straniu la noi. Acolo doar personalul din restaurante poartă un fel de măști, dar sunt unele foarte minimaliste și transparente, practic nici nu se observă. Nu există presiunea pe care o trăim aici. Acolo lumea este relaxată, binedispusă și primitoare”, povestește Ana Irina.

„Toată pandemia asta este sau începe să fie un stil de viață, așa că nu este vorba de frică, dar de un grad de precauție. În autorulotă se simțea totul foarte safe pentru că noi nu am interacționat cu alte persoane, nu am stat într-un hotel cu multă lume, eram doar noi. Da, am mers de câteva ori la restaurant și la supermarket pentru fructe proaspete, dar atât. Pur și simplu trebuie să fim mai atenți, să ne spălăm și să ne dezinfectăm mai des mâinele pentru că așa cu frica în sân nu cred că mai apucăm să prindem ceva adevărat din viață”, mărturisește Ana Irina.

Dacă ți-ai dori mai mult să urmărești discuția în format video, decât să lecturezi atunci îți atașăm în chenarul de mai jos și versiunea video a acestei conversații, iar dacă nu prea ai mult timp la dispoziție atunci derulează în jos pentru a continua lectura.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Am chemat-o pe @ana__irina într-un live Instagram să ne povestească despre experiența pe care a avut-o cu familia sa călătorind cu autorulota în Grecia, pe timp de pandemie 🤗

Публикация от Revista EA.md (@revistaea)

De ce cu autorulota?

În timp ce unele persoane rămân sceptice în privința călătoriilor cu autorulota, Ana Irina spune că aceasta este una dintre cele mai confortabile variante de vacanță pentru ei. Nici vorbă de plictiseală sau lipsă de intimitate pentru că totul este perfect atunci când este bine organizat și fiecare are niște responsabilități foarte clar definite.

„Noi nu simțim că ni se încalcă intimitatea dacă mergem să călătorim cu autorulota, nouă ne place acest stil. Poate dacă ar fi călătorit oameni străini cu noi poate așa am fi simțit lipsa de intimitate, dar în această componență ne simțim perfect și apoi în fiecare vară împreună cu soțul obișnuiam să mergem cu cortul, la festivaluri la fel stăm în cort, ne pare cumva distractivă treaba asta”, spune ea.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Am campat noaptea… după un drum destul de greu, prin serpentine și bezna totala, nu prea știam nici unde am ajuns, nici cum arată împrejurimile. Auzeam doar valurile marii izbindu-se cu forța in stâncă. Dimineața ne-am trezit cu aceasta vedere 😍😍😍 am privit minute in șir pana am înțeles ca e REAL , iar cafeaua nu a avut niciodată un gust mai bun. Mulțumesc Universului ca ne-a adus aici. Era predestinat, ca noi inițial planuisem sa stam in alta parte, dar era închisă parcarea 😅 și încă o data m-am convins ca “tot răul spre bine” și fără sa știm, undeva acolo, in întuneric ne așteaptă ceva și mai frumos 🙏🏼 @camper.moldova #portokatsiki #camperliving #camperlifestyle #travelwithkids #travelwithkids

Публикация от Ana Irina (@ana__irina)

„În Grecia am optat pentru această opțiune așa cum am dorit să staționăm pe plajă și apoi nouă ne plac contrastele, din acest motiv încercăm diverse stiluri de călătorii. În aceste călătorii trebuie să fii foarte bine organizat, să faci curat în fiecare zi, să speli vase, să gătești pentru că pe plaje adesea nu sunt restaurante. Astfel trebuie să-ți planifici lucrurile din timp să te asiguri că le ai pe cele necesare. Este adevărat că este un fel de odihnă altfel, din cauza acestor detalii de care trebuie să ai grijă”, recunoaște Ana Irina.

„Am făcut o echipă foarte bună și cu Mihai, dar și cu copiii. A fost călătorie foarte frumoasă eu sunt sigură că o să ne aducem aminte foarte mult timp de tot felul de detalii și momentele frumoase din această vacanță.”

„Totuși nouă ne place mult să gătim împreună, să petrecem timpul împreună. Poate pentru oamenii care în mod normal au foarte mult timp să stea împreună și să facă aceste chestii în mod normal, noi nu le facem acasă pentru că nu avem timp. Dimineața ne trezim și fiecare merge la muncă, ne vedem abia spre seară, iar uite așa să stăm mult timp împreună, să savurăm un pahar cu vin seara și să participăm toți în responsabilitățile casei, nu avem mereu ocazia, iată de ce pentru noi astfel de călătorii au un farmec deosebit și ne produc o plăcere enormă anume din cauza faptului că putem sta 24 din 24 împreună.”

Scutiți de carantină?

„Nu stăm în carantină după călătorie. Foarte multă lume ne întreabă de ce noi nu am fost plasați în carantină când am intrat în Republica Moldova, cel mai probabil datorită faptului că venim din Grecia, mai ales de pe Lefkada, Kefalonia (insulele unde am staționat) nu a fost înregistrat nici un caz de covid- 19 în toată perioada de pandemie. Din acest motiv probabil au considerat că nu este necesar.  În orice caz, suntem supravecheați și contactați regulat de asistentul medical de sector care ne întreabă decă ne simțim bine, ne roagă să mintorizăm febra să avem grijă. Dar suntem liberi pentru că noi nu prezentăm un pericol venind dintr-o zonă verde, dar tot mediul de aici care, este cel mai roșu de pe harta europei este un pericol”, spune Ana Irina.

Recomandări

Poate că această poveste ți-a trezit și ție interesul, dar mai ales curajul de a iniția o vacanță la mare chiar de-i pandemie, iată de ce ne-am gândtit că niște recomandări de la Ana Irina în acest sens, îți vor fi de folos.

  • Nu mergeți în august. Noi am renunțat la această idee de câțiva ani și nu am călătorit în august, acum însă așa a fost momentul, dar este cald și greu. Nu poți să vizitezi, nu poți merge prin orășele sau târguri ca să-ți satisfaci curiozitatea pentru că vrei să stai doar la plajă.
  • Să fiți flexibili și să primiți cu plăcere. Interpretați cu umor orice mici răsturnări de situații care se pot întâmpla pe drum pentru că asta nu ar trebui să vă strie vacanța.
  • Să savurați fiecare moment, fiecare loc pe care-l vedeți, chiar dacă poate nu este exact așa cum vi l-ați imaginat.
  • Să vă informați – asta o să vă scutească de a pierde timp și de emoții negative.

Sursa foto & video: Instagram