E imposibil să nu rămâi cucerit pentru totdeauna de creațiile Vioricăi Proca. Originară din Slobozia Mare (Cahul) și stabilită acum în Capitală, această mămică a doi copii a reușit să-și dezvolte un talent unic. Bagheta sa magică este croșeta și, parcă amintind de povestea Cenușăresei, Viorica începe să muncească de zor după lăsarea nopții, atunci când în casă se lasă liniștea, iar inspirația este lăsată să vină. Am îndrăznit să răscolim prin arhiva de lucrări a Vioricăi și ochii ni s-au oprit țintă asupra unei bluze care a devenit parte a unei ținute purtate la cununie. Care e povestea sa, aflați mai jos.

„Totul a început încă de pe băncile școlii. Pe atunci nu știam însă ce minunății pot fi făcute de un om îndrăgostit de această artă. Eu nu am croșetat permanent, iar motivele au fost de ordin diferit, dar atunci când am reînceput s-o fac, am simțit că asta este menirea mea.

20986308_1548567848569806_740912827_n

Știți, Dumnezeu ne-a dat doua mâini, iar ce facem cu ele este meritul nostru. Creațiile mele sunt parte din mine, fiecare manoperă are câte o poveste a sa, iar eu sunt creatoarea, deci numele proiectului Viorica Proca Crochet a venit de la sine. Pentru că sunt mamă, acest lucru mi-a dat posibilitatea să croșetez și hăinuțe, dar și jucării pentru copii, ei fiind modelele mele. Trebuie să recunosc că am croșetat la comandă seturi pentru copii și până a deveni mămică.

Majoritatea mămicilor tind să facă ceva frumos pentru fetițele lor, așa a fost și la mine.

21013291_1548567608569830_672272448_n

Clienții mei sunt oamenii care conștientizează ce înseamnă acest lucru și câtă muncă depui ca să duci o lucrare la bun sfârșit. În spatele lucrărilor mele stau multe ore de muncă, rânduri împletite și despletite până la perfecțiune, multe ore nedormite (eu lucrez doar noaptea, întrucât am doi copii acasă), amorțeală de mâini, usturimi de ochi – toate – pentru a crea frumosul. Uneori, o creație îmi poate lua chiar și două săptămâni, dacă e vorba de hăinuțe pentru copii. Dacă e vorba de rochii – cel puțin o lună de lucru.

În această poză vedeți bluza de cununie a finei mele, țin foarte mult la acest om minunat și i-am croșetat cu toată dragostea această bluză pe care o poartă în toate modurile posibile. Mi s-a părut o responsabilitate foarte mare, deoarece nu era un produs handmade oarecare, ci o piesă care făcea parte din rochia de cununie a finei. Am avut timp de lucru limitat pentru ea. Îmi amintesc și acum noaptea dinaintea evenimentului, cum ședeau cu toții și așteptau să închei lucrarea… câte emoții!

Frumusețea vine din interior, orice femeie este frumoasă dacă este iubită, iar frumusețea mea se alimentează cu dragostea ce vine de la familia mea: de la copii, de la soțul care mă iubește necondiționat.

efaea

Reușești ceva doar dacă îți organizezi bine timpul. Și mie îmi vine destul de greu atunci când când cineva intervine în rutina mea zilncă fără să anunțe.

Cel mai des, ideile îmi apar înainte de somn, când toți dorm și în casă e liniște. La fel a fost și cu acest interviu: nu v-aș fi putut scrie nici un cuvințel dacă copiii nu ar fi făcut năniță. Când ei adorm, mă ridic din pat, iau croșeta și încep o lucrare nouă, care deja este schițată în mintea mea.

khj

Sunt mulți oamenii cărora le sunt recunoscătoare și ei știu asta. Sunt nași, fini, părinți, cumnate, cumetri, prieteni, soră și, cei mai importanți – soțul și copiii. Eu simt toată energia lor, cuvintele bune ale lor mă ridică, mă fac să cresc.

page

Mesaj pentru alte mămici: fii acolo unde vrei tu să fii, nu unde vor alții și fă ceea ce vrei tu să faci, nu ce vor alții iar daca ai dat greș, asumă-ți greșeala, repar-o și mergi mai departe!

effa

Foto: Viorica Proca Crochet, arhiva personală, Stella Dontu Photography

Distribuie articolul: