După ce ieri seară anunța numele celei de-a treia membre a proiectului Elle, menționând schimbările din componența trupei și necesitatea schimbării piesei până la audițiile LIVE, producătoarea proiectului muzical din care fac parte Dara, Natalia Barbu și Ale Blake a venit cu noi declarații cu privire la demers. Alla Donțu a mărturisit, în această seară, că proiectul Elle este pe cale să se retragă din cursa națională Eurovision ca urmare a deciziei organizatorilor. Din cauza schimbărilor din componența trupei, proiectul a avut nevoie de o piesă potrivită formatului, însă aceasta pare să nu fie acceptată.

„Stupid, dar adevărat!!!

Mi-i dragă Moldova, mentalitatea noastră, caracterul nostru și mai ales legea, așa-numita lege, care niciodată sau arareori e de partea omului!

Anul trecut, voi, prietenii mei, ați insistat ca să ne organizăm pentru Eurovision… Pentru noi contează parerea voastră și ne-am și apucat de lucru… din august!

Și acum, cum se poate întâmpla, că e factorul uman la mijloc. Una din cele care făcea parte nu doar dintr-o piesă, ci mai mult, dintr-un concept, s-a retras! Respectăm poziția Ei, deși asta ne-a băgat direct în gura lupului… dar am hotărât, luptătoare cum suntem, să mergem înainte și iar de dragul promisiunii făcute…

Găsim soluția. O invităm pe Ale Blake, o convingem (deși, credeți-mă, nu e chiar ușor să convingi o artistă de asemenea nivel și calitate), argumentele au fost în baza unei sensibilități, idei umane care ne privește pe noi toți cei care trăim într-o țară așa de… fără caracter… În fine, Ale se prinde cu noi și asta contează.

A trebuit să schimbăm piesa în timp record. Pentru că o piesă trebuie „adusă” în modul cel mai organic și firesc, iar mesajul ei trebuie să creeze impact. În cazul ăsta e imperios necesar ca fiecare element din piesă să fie în totală armonie, așa cum e în piesa Extaz… am studiat regulamentul, am identificat punctele care permit această rocadă. Și când vorbim de Eurovision, nu vorbim doar de piesă, dar și concept de show, de videoclip, de strategii de promovare, de investiții financiare. Toate ni le asumăm. Suntem o echipă.

Oferim demersul cu citate din Regulamentul ESC 2016, care înțelege clar că prezența noastră în show-ul lor e un plus de valoare, dar cu toate astea, cred, prima oară în viață Ei s-au gândit să fie „corecți”, condiționând cumva retragerea noastră, deși regulamentul Lor de fapt, are o groază de lacune, e suficientă o simplă lectură… De aia a și fost ușor sa identificăm punctele care sunt în favoarea rocadei pieselor (vedeți DEMERSUL) și această decizie (daca și-o asumau) nu ar fi fost una care le-ar fi luat “pagoanele”, poate dimpotrivă, decizia asumată le-ar oferi credibilitate și de ce nu – rating și imagine!

În situația creată, suntem pe punctul de a ne retrage din acest concurs. Decizia finală nu este (încă) luată. Mai avem o zi la dispoziție, pentru a cântări și a ne-o asuma. Și dacă e să jucăm după regula Eurovision– 50 la sută votează publicul. Au trecut mai mult de 24 de ore. Toți tac. E incredibil acest lucru, pentru că subiecte minore nu scapă atenției faceboock-erilor. Pe Facebook toți sunt specialiști, toți decid cum e mai bine și toți se dau cu sfatul. De data asta ne-ar plăcea să ne comentați și pe noi, să ne dați și nouă sfaturi, să ne băgați și pe noi în seamă… care este poziția voastră – bloggeri, bloggerițe, regizori, colegi artiști din concurs și din afara lui, exponenți ai showbizului moldovenesc, consumatori de muzică, cei care ne amețiți mereu cu vorbe frumoase ca să vă cântăm gratis în evenimente, convângandu-ne că prezența noastră contează. Apelez la voi, cei care atât de frumos v-ați dat cu părerea acu ceva timp…

De data asta ce ziceți? O poziție, ceva?

P.S. Eu nu vreau să amintesc de anul când toți concurenții au fost masacrați ca să i se facă drum spre Europa Nataliei Gordienco și lui Arsenium. Eu vreau să intrăm în concurs în condiții Legale și Egale! Pierdem sau câștigăm va fi decizia publicului și a juriului. Nu vreau să amintesc de cazul Ucrainei care a schimbat piesa Alyoshei chiar după ce a câștigat preselecția națională. Da! În acel an, Alyosha a câștigat acasă concursul național cu o piesă, iar la concursul european a mers cu o altă piesă și exemple din astea au mai fost” – acest mesaj a fost comunicat de Alla Donțu, producătoarea Elle.

Amintim că ieri, aflam despre faptul că Ale Blake este a treia membră a proiectului Elle, după retragerea, din motive personale, a Taniei Cergă.

Odată cu schimbarea componenței, proiectul muzical a avut nevoie și de o altă piesă. Anume din acest motiv, Alla Donțu a inițiat un demers către organizatori, prin care solicită ca piesa „Tare”, menționată inițial, să fie substituită cu „Extaz” – un featuring prezentat tot ieri seară.

Foto: Maria Chi, pentru SALT Moldova

Distribuie articolul: