Ce-ar fi să lași grijile și să-ți planifici chiar azi o călătorie, într-un loc unde nu ai mai fost, la fel cum o fac de ceva timp cuplul Alina Arefiev și Dmitri Gherea.  Insuficiența de bani, frica sau responsabilitățile cotidiene nu-i pot împiedica să renunțe la pasiunea lor comună de a evada într-o altă lume pentru a cunoaște noi culturi, tradiții și oameni. 

Alina este editor de știri la un post autohton de televiziune, Dmitri, producător executiv. Ambii au funcții care necesită implicare maximă, însă dorința de a se simți liberi și bogați spiritual îi inspiră să descopere împreună cele mai frumoase locuri ale lumii.

Sunteți un cuplu pe care îi unește pasiunea față de călătorii sau împreună ați descoperit acest hobby?

Suntem un cuplu unit de pasiunea pentru călătorii pe care am descoperit-o împreună. Ne-au plăcut aventurile dintotdeauna, dar am început să descoperim lumea împreună. Am început cu escapade pe aici, pe aproape, la Iași și Odesa, dar am înțeles că vrem mai mult şi că ne place să explorăm locuri necunoscute şi să cunoaştem diferite culturi. Aşa că am fugit pentru o săptămână la Istanbul, apoi a urmat Coasta de Azur, Malta, Budapesta, Paris, Milano, Lago di Garda, Barcelona, Veneția, Mallorca, Bruxelles, Madrid, Koln, Berlin, Munchen şi Nuremberg. Ne-am aventurat foarte uşor şi nu ne putem opri deja de doi ani. În unele plecări am avut alături de noi şi alţi prieteni, care s-au lăsat cuceriţi foarte uşor de stilul nostru de călătorie.

Mulți oameni se privează de posibilitatea de a călători, din motiv financiar. Credeți că pentru asemenea aventuri e nevoie de mulți bani?

Categoric, nu. Experienţa ne-a demonstrat că banii nu sunt cei mai importanţi. Da, ei rămân o necesitate, dar călătoriile pot fi minunate şi cu bani puţini. Noi am reuşit să ne convingem şi vrem să le arătăm şi altora că este posibil să pleci în vacanţă de mai multe ori pe an, ori de câte ori îţi doreşti o escapadă. Noi am reuşit să scoatem banii din ecuaţie şi am lăsat doar aventura. Există o mulţime de oportunităţi de a călători cu bani puţini. Sigur, acest lucru înseamnă să fii întotdeauna pe fază, să ţii legătura cu multă lume, să nu-ţi scape diferite oferte speciale, dar nouă ne face plăcere această bătaie de cap, pentru că suntem întotdeauna ocupaţi cu gândul de a prinde o nouă şansă ca să descoperim locuri noi.

 Aveți și o pagina de Facebook în care promovați un altfel de stil de călătorii! Ce presupune acest stil?

Am lansat „Loop the World” pe Facebook pentru a împărtăşi experienţa noastră cu mai multă lume. Vrem să le demonstrăm oamenilor, în special moldovenilor, că prin călătorii te poţi redescoperi. Vrem să inspirăm oamenii să şerpuiască prin această lume, nu doar ca să bifeze destinaţii, ci ca să trăiască experienţe. Noi suntem, de fapt, nişte entuziaşti care cutreieră prin cele mai frumoase oraşe şi cele mai ascunse cătunuri. Cel mai important este că facem toate acestea cu buzunarele aproape goale, doar cu multă dorinţă şi curaj. Noi credem că lumea o fac oamenii, nu banii.

Cum decideți în care țară să călătoriți?

Avem foarte multe vise. Putem să vedem o imagine undeva, să căutăm şi să aflăm unde este acea frumuseţe şi să ne stabilim drept scop să ajungem acolo. Aşa a fost cu Malta și Lago di Garda din Italia. La fel, ne-am dorit foarte mult să ajungem la Oktoberfest şi, după mai multe căutări, am reuşit să ne distrăm la acest festival și totodată să facem un tur al întregii Germanii. Alteori, se pot întâmpla devieri de planuri, ca de exemplu atunci când am avut deja cumpărate biletele la avion spre Milano și nu am putut găsi o cazare pe placul nostru acolo, dar am dat de una potrivită într-un alt oraș, într-o altă țară. Așa am ajuns să zburăm la Barcelona. Ne lăsăm duşi de val de foarte multe ori. Uneori, pur şi simplu, profităm de ofertele companiilor aeriene şi zburăm când prindem preţuri bune.

 Ce loc văzut până acum v-a impresionat cel mai mult?

Este cam dificil de ales. Fiecare loc ascunde o poveste şi fiecare amintire trezeşte anumite sentimente. Ne-au plăcut, probabil, cel mai mult oamenii pe care i-am întâlnit. Am reuşit să cunoaştem persoane extraordinare, care ne-au făcut să ne recăpătăm încrederea în umanitate. Am fost foarte impresionaţi de oameni care au avut încredere să ne lase să dormim în casa lor, ne-au dus cu maşina până la locul de cazare, ne-au hrănit, au avut grijă de bagaje, oameni alături de care ne-am distrat de minune şi care ne-au arătat localităţile lor aşa cum nu le vezi în pliantele turistice. Totuşi, noi visăm să trăim în Spania. Sufleteşte, ne simţim mai aproape de spanioli, sunt niște oameni extraordinari. Totodată, ne-a plăcut enorm de mult Malta. În această ţară ţinem cu tot dinadinsul să revenim cândva. Această insulă este o poveste cu turnuri, prinţese, cavaleri şi marea la picioare.

Cât de mult vă apropie pe voi, fiind cuplu, faptul că vă aflați pe alt continent sau în altă țară?

Călătoria este, probabil, unul dintre cele mai bune teste pentru un cuplu. Este o experinţă care ne-a apropiat foarte mult, aşa am reuşit să ne cunoaştem unul pe altul, dar şi ne redescoperim. Călătoriile ne-au adus o mulţime de provocări pe care a trebuit să le depăşim, am învăţat să ne ascultăm mai bine, să ne sfătuim, să ne ajutăm şi să ne înţelegem. Am  învăţat să ne preţuim unul pe altul şi să înţelegem care sunt cele mai importante valori în viaţă. Am reuşit să fim mai independenţi, mai deschişi, mai comunicativi, mai dezinhibaţi. Am reușit să fim mai mult NOI, nu tu și eu, pentru că toate călătoriile ne-au unit. Suntem oameni liberi, dar care se simt unul pe celălalt.

Numiți 5 lucruri, obiecte necesare pentru o călătorie?

Paşaport, smartphone sau hartă, aparat foto/video, o sumă minimă de bani sau card bancar, o geacă (ar fi bine să fie uşoară şi impermeabilă) şi … un minion.

Ce gânduri aveți de fiecare dată când reveniți dintr-o nouă aventură?

De foarte multe ori deja planificăm următoare călătorie încă înainte să revenim acasă. Suntem întotdeauna în căutarea unei noi escapade. Revenim cu multe impresii şi mult entuziasm, doar că, de obicei, această stare ne este omorâtă de realitatea din ţară. Devine tot mai greu să te poţi mulţumi cu ceea ce îţi oferă Moldova, atunci când vezi cât de multe oportunităţi există în alte ţări.

 Cât de mult este afectat job-ul în care activați? Cum ați prins curajul de a renunța la multe activități de dragul aventurilor în străinătate?

Job-ul nu este afectat, pentru că noi plecăm în timpul nostru liber. Am reuşit să ne împărţim eficient zilele de concediu pe care ni le oferă compania în care activăm. Au fost situaţii în care am fost ajutaţi de colegi şi am schimbat turele, iar uneori am obţinut zile libere din cont propriu. Nu a fost nevoie de curaj pentru că nu am renunţat la foarte multe activităţi. Poate nu mai ieşim atât de des în oraş, dar preferăm o escapadă de trei zile prin care vom descoperi un loc nou, decât o noapte petrecută într-un club din Chişinău. Cheltuielile sunt aproximativ la fel, dar impresiile şi amintirile nu pot fi comparate. În rest, filmele le privim acasă, iar la teatru biletele nu sunt deloc scumpe.

 Cum ați convinge lumea să ia exemplu stilului de viață pe care îl aveți? De ce ar trebui să aleagă călătoriile, în locul unor altor plăceri?

Călătoriile vă vor ajuta să vă descoperiţi lumea interioară, veţi afla o mulţime de lucruri noi despre personalitatea şi caracterul vostru şi vă veţi lărgi orizonturile. Veți scăpa de stereotipuri si inhibări. Nu este nevoie să renunţaţi la ceva, pentru că senzaţiile şi impresiile o să vă umple viaţa. Poţi să auzi şi să vezi de mii de ori, la ştiri în pozele prietenilor sau prin reviste, locuri frumoase sau diverse curiozităţi, dar atunci când le vezi cu ochii tăi şi le simţi pe pielea ta, emoţiile sunt de nedescris. Moldovenii pot călători acum cu paşaportele biometrice, mulţi au cetăţenia României, există o mulţime de oportunităţi de a vedea atâtea locuri fascinante cu bani puţini și fără sacrificii.