Alina Purcaru, poetă și redactor din România a fost invitată, astăzi, în studioul Ea.md pentru a discuta despre ELE - femeia și cartea. Aflată în Moldova pentru a participa la Zilele Literaturii Românești la Chișinău, Alina ne-a povestit despre cât de importante sunt lecturile, dar și care este rolul scriitoarelor în societatea contemporană. Pe toate la aflați mai jos.


„Mereu am avut o mare curiozitate pentru Chișinău, pe care doar mi l-am imaginat din cărți, din cărțile lui Iulian Ciocan. Din scrierile de aici, am terminat de citit romanul Tatianei Țîbuleac, mi se pare șocant de puternic. A fost o revelație pentru mine, iar ultima filă i-am citit-o chiar aici, la Chișinău. E o experiență copleșitoare cartea asta. Am citit și din Paula Erizanu o carte de poeme…”

Interviu cu Alina Purcaru

Posted by Ea.md on 17 Mai 2017

„Gusturile mele se modifică din mers. Depinde și de natura meseriei mele. Nu citesc poezii atât de mult pe cât aș vrea să o fac. Citesc multă literatură contemporană, dar în vacanțe amestec lecturile. În ultima vreme am avut nevoie de cărți scrise de femei. Cred că aceste cărți au nevoie de o scenă mai mare”, adaugă Alina Purcaru.

„Nevoia de a crea a existat dintotdeauna. Astăzi, lucrurile sunt mai simple decât acum o sută de ani, dar este în continuare nevoie de alte voci, de voci diferite. În cadrul festivalurilor, raportul dintre scriitori și scriitoare este de 9 la 1, iar acest lucru aduce multe semne de întrebare.”

alina purcaruu

„Problema muzei e foarte spinoasă. Din start, femeia a fost sacrificată, a fost doar o inspirație, fără a-i crea loc ei de a fi pe primul loc. Pentru mine ca poetă muza reprezintă realitatea, istoriile care ne formează”, conchide poeta.

Foto: Arhivă personală