În prezent, suntem înconjurați de toxine și substanțe chimice din toate părțile, indiferent dacă este vorba despre alimentele pe care le mâncăm sau de aerul pe care îl respirăm.

Aceste toxine ne îmbolnăvesc și ne fac susceptibili la durere, inflamație și diferite boli. De aceea este esențial să îți detoxifiezi corpul din exterior, ajutând organele interne să se curețe, să funcționeze optim și să elimine toxinele mai eficient.

Care sunt alimentele care îți ajută ficatul să elimine toxinele?

Ficatul este organul principal când vine vorba de eliminarea toxinelor din corpul nostru și, prin urmare, este cel mai frecvent atacat de substanțele nocive. Deși ficatul nostru are un sistem propriu de detoxifiere și filtrare, toxinele în exces îl pot supraîncărca, rezultatele fiind reprezentate de diferite afecțiuni. Printre rolurile pe care le îndeplinește ficatul se numără și:

– curățarea sângelui;
– producția de bilă necesară digestiei grăsimilor;
– stocarea vitaminelor și fierului;
– convertirea zaharurilor în substanțe utilizabile;
– distrugerea celulelor roșii vechi din sânge;
– descompunerea hemoglobinei, insulinei și hormonilor.

Acum, dacă te întrebi ce alimente ar trebui să consumi pentru a ajuta ficatul să elimine toxinele repede, ar trebui să știi că ai mai multe opțiuni disponibile. Iată câteva dintre acestea!

Varză. Este cunoscut faptul că glucozinolații din varză stimulează producția de substanțe care ajută enzimele să elimine toxinele din ficat.

Legume cu frunze verzi. Clorofila din aceste legume este capabilă să absoarbă toxinele din organism și să le elimine.

Curcumă. Aceasta este o plantă perfectă pentru combatarea inflamației și pentru detoxifierea ficatului când vine vorba de substanțele periculoase.

Spanac. Această legumă are un conținut bogat de glutation, care este o substanță cunoscută pentru faptul că îmbunătățește funcția enzimelor de curățare din ficat.

Usturoi. Sulful din usturoi va spori funcționarea enzimelor hepatice, iar în acest fel va ajuta la eliminarea tuturor deșeurilor.

Ceai verde. Catechinele sunt antioxidanți puternici din ceaiul verde, care vor îmbunătăți funcționarea ficatului.

Sparanghel. Această legumă delicioasă este, de asemenea, un diuretic puternic, care este recomandat pentru ficat, dar și pentru rinichi.

Ulei de măsline. Uleiurile organice presate la rece, nu doar uleiul de măsline, ci și uleiul de cânepă și uleiul de semințe de in, sunt o metodă excelentă pentru a reduce supraaglomerarea ficatului.

Nuci. Nucile au un conținut bogat de glutation, acizi grași omega-3 și aminoacidul arginină, toate aceste substanțe fiind extrem de benefice pentru bunăstarea ficatului.

Rețetă de smoothie pentru detoxifierea ficatului

Ingrediente:

1 măr fără cotor, feliat
1/2 de lămâie, curățată
o felie de ghimbir
1 lingură de semințe de chia
1 cană de varză kale
1 sfeclă mică

Mod de preparare

Adaugă toate ingredientele într-un blender și pasează pentru un minut sau două. Odată ce obții un amestec omogen, transferă conținutul într-un pahar și bea-l imediat. Pentru un efect optim, bea acest smoothie în fiecare zi.

SURSA

Distribuie articolul: