Este oficial! Democrații și-au păstrat controlul asupra Senatului SUA. Iată de ce asta contează. La patru zile după ce zeci de milioane de americani au mers la vot, victoria îngustă a lui Catherine Cortez Masto din Nevada, sâmbătă târziu, a dat în sfârșit un rezultat decisiv în bătălia politică națională, scrie bbc.com.

Democrații conduc acum 50 de locuri la 49 în camera superioară a Congresului SUA. Chiar dacă republicanii vor câștiga cursa rămasă pentru Senat în Georgia, vicepreședintele Kamala Harris va putea vota în departajare.

Așa a fost cazul în ultimii doi ani, desigur – și deschide calea pentru ca președintele Joe Biden să petreacă încă doi ani umplând instanțele federale cu candidații săi și dobândind personalul administrației în mare parte așa cum crede el de cuviință.

Cel mai important, dacă un loc la Curtea Supremă devine vacant din cauza unei pensionări neașteptate sau a morții unui judecător, republicanii nu ar putea bloca alegerea domnului Biden. Democrații își amintesc cum, în 2016, liderul majorității din Senatul de atunci, Mitch McConnell, l-a împiedicat pe candidatul lui Barack Obama să fie audiat.

Victoria din Nevada înseamnă că turul de final al Senatului Georgiei din 6 decembrie nu mai este un concurs esențial pentru a determina controlul camerei. Totuși, Biden a spus că „e pur și simplu mai bine” ca democrații să ajungă la 51 de locuri. Perna suplimentară cu siguranță ușurează gestionarea majorității și va ajuta, de asemenea, în 2024, când partidul va avea mai multe locuri cu risc de apărat.

Există încă o probabilitate, deși nu o certitudine, ca republicanii să controleze o majoritate subțire în Camera Reprezentanților, aducând o varietate de dureri de cap pentru președinte.

Agenda lui legislativă este moartă și o supraveghere republicană mai agresivă este în așteptare, dar chiar și asta are un motiv de clarificare – dacă oponenții săi politici nu pot guverna eficient din cauza discordiei interne.

Consecințele acestui rezultat al alegerilor de la jumătatea mandatului, care sfidează istoria, sunt încă dezvăluite.

Viitorul politic al lui Donald Trump a fost afectat, deși rămâne de văzut cât de durabil rămâne. Poziția lui Joe Biden în cadrul partidului său a fost întărită. Lumea politică din SUA arată considerabil diferit decât în ​​urmă cu o săptămână.

Distribuie articolul: