În urmă cu șapte ani, Donald Trump s-a certat cu imperiul media conservator Rupert Murdoch și a lansat atacuri nemiloase împotriva unui guvernator al Floridei pe care mulți republicani l-au uns pe candidatul lor principal la președinție. Magnatul imobiliar a fost atunci cel mai mare străin, căutând să dărâme organizația politică – de stânga și de dreapta – pe drumul său către Casa Albă, scrie bbc.com.

Trump și-a atins acest obiectiv și a petrecut patru ani tumultuosi ca președinte, dar un sfârșit haotic al mandatului său și doi ani în afara reflectoarelor l-au lăsat să arunce din nou bombe de pe marginea politicii.

Acum, guvernatorul Floridei Ron DeSantis, nu fostul guvernator Jeb Bush, este ținta principală a resentimentelor domnului Trump. Și în timp ce fostul președinte are încă aliați la Fox News, acoperirea sa l-a tratat pe Trump ca pe o idee ulterioară, iar New York Post și Wall Street Journal, conduse de Murdoch, par a fi într-o răzbunare împotriva fostei lor celebrități din orașul natal.

Potrivit rapoartelor anonime din interior, ex-președintele Trump încă nutrește ambiții prezidențiale – și înclină spre anunțarea unei alte oferte prezidențiale de la casa sa din Mar-a-Lago marția viitoare. După rezultatele dezamăgitoare de la jumătatea mandatului din această săptămână pentru republicani, în care candidații aleși pe mâna lui Trump s-au luptat să câștige curse cheie, consilierii fostului președinte îl sfătuiesc să aștepte ca praful să se calmeze.

În schimb, cu postările sale de joi pe rețelele de socializare și cu diatriba de seară în comunicatele de presă împotriva domnului DeSantis, Newscorp a lui Murdoch și tuturor criticilor săi, domnul Trump pare intenționat să arunce acel praf în ochii inamicului său. El l-a numit pe rivalul său, Florida, un „guvernator republican mediu cu relații publice excelente” și a făcut explicit paralelele cu prima sa candidatură prezidențială.

„Acesta este la fel ca în 2015 și 2016, un asalt media (Coluzie!), când Fox News m-a luptat până la capăt până am câștigat, iar apoi nu ar fi putut fi mai drăguți sau mai susținători”, a scris el. „The Wall Street Journal l-a îndrăgit pe Jeb Bush de Low Energy și o succesiune de alți oameni, deoarece au dispărut rapid din vedere, ajungând în cele din urmă la rândul meu după ce i-am eliminat cu ușurință, unul câte unul”.

Vineri dimineață, atenția domnului Trump s-a îndreptat către un alt posibil rival prezidențial republican, guvernatorul Virginiei Glenn Youngkin. El a scris pe site-ul său de socializare că numele „sună chinezesc” și a remarcat că Virginianul nu ar fi putut fi ales fără sprijinul fostului președinte. (Domnul Youngkin a încercat în mod intenționat să se distanțeze de domnul Trump în timpul campaniei sale de succes pentru guvernator din 2021.)

Toate acestea sunt o strategie familiară – condusă cu viciozitate și dramatism familiar.

În 2016, Trump a atacat fără reține personalități importante din propriul său partid – rivalii prezidențiali Bush, Ben Carson, Ted Cruz și Marco Rubio, precum și senatorul Arizona John McCain. Nu avea nevoie de respectul sau sprijinul liderilor republicani și a purtat disprețul lor ca o insignă.

La acea vreme, acești lideri se temeau că Trump va fi un purtător de standard dezastruos, că va scufunda partidul și îi va condamna la înfrângere. Dl Trump a câștigat oricum Casa Albă, dar după această săptămână – și traseul republican la mijlocul mandatului în 2018 și înfrângerea din realegere a domnului Trump în 2020 – bătrânii partidului său devin din nou supărați.

„În 22, vom pierde în totalitate mandatele de guvernator, nu vom ridica numărul de locuri în Camera la care credeam și s-ar putea să nu câștigăm Senatul, în ciuda unui președinte care are 40% aprobare a locurilor de muncă. a spus Chris Christie, fostul guvernator al New Jersey care a candidat împotriva – și ulterior a susținut – domnului Trump pentru președinte în 2016. „Există o singură persoană de vină pentru asta, și acesta este Donald Trump”.

Totuși, de data aceasta există noi răsturnări de situație în poveste.

Deși vârful partidului și baza sa de donatori mari ar putea dori să treacă de la fostul președinte, infrastructura de bază a Partidului Republican este condusă de cei credincioși domnului Trump.

Distribuie articolul: