Diferite tipuri de televizoare au moduri diferite de funcționare, dar toate fac unul şi același lucru: creează iluzia unei imagini cu puncte foarte mici, realizate din combinații de diferite cantități de culori primare. Televizoarele și monitoarele redau imaginile iluminând combinații de roșu, verde și albastru, pentru a crea elemente vizuale unice. Când ecranele abia apăruseră, toți utilizau unul şi același tip de televizor. Însă, tehnologia este în continuă evoluție, oamenii de ştiinţă vin cu noi şi noi descoperiri, astfel încât în ​​prezent, puteți fi uluiți de numărul mare de modele, atunci când intrați într-un magazin de electrocasnice. Acest articol vine să vă ajute să faceți diferența între diferite tipuri de televizoare, precum: LCD, PDP, LED etc. şi să puteți să alegeți tipul de televizor care vi se potrivește, mai ales în ajunul sărbătorilor de iarnă.

Tipuri de televizoare

Televizoare CRT – televizoarele cu tub catodic au reprezentat televizoarele standard mulți ani. Ele sunt mult mai ieftine decât alte televizoare și pot fi exploatate mulți ani la rând. Deși acestea sunt durabile în timp, de obicei, nu se pot compara cu ecranele moderne full HD. Dezavantajele acestor televizoare vechi fiind: mărimea și greutatea. Unele modele pot cântări chiar şi zeci de kilograme, ocupând un spațiu foarte mare.

RPTV – televizoarele cu proiecție din spate au fost primele televizoare de dimensiuni mari, care au apărut pe piață. Cândva ele erau foarte populare, fiind considerate simbol al unui statut social înalt. Principalul dezavantaj al acestor televizoare era faptul că întreținere lor era foarte costisitoare. Cele 3 lămpi: roșie, verde și albastră, trebuiau înlocuite o dată la câțiva ani. Lămpile costau mult, iar procesul de înlocuire nu era tocmai simplu.

LCD (de la liquid-crystal display) – televizoarele LCD sunt printre cele mai disponibile şi printre cele mai utilizate în prezent. Acestea produc imagini color şi în nuanțe de negru, prin filtrarea selectivă a luminii albe. Acest proces implică o tehnologie destul de complexă. LCD-urile sunt, în general, mai ieftine decât televizoarele cu ​​plasmă, dar au un dezavantaj: ele nu poate afișa nuanțele de negru atât de bine precum o plasmă. În ciuda acestui neajuns, televizoarele LCD sunt o alegere excelentă pentru majoritatea cumpărătorilor. Sunt foarte subțiri, sunt destul de ușoare şi, practic, nu necesită întreținere. Durata de viață este, de obicei, de 20 de ani. Un alt avantaj este ecranul lor anti-orbire.

PDP (plasma display panel) – televizoarele cu plasmă reprezintă niște televizoare cu tehnologii de top. Ele sunt produse numai în format mare şi tind să fie foarte subțiri, ceea ce le face atractive, din punct de vedere estetic. Ele consumă mai multă energie decât televizoarele LCD, dar au şi o calitate a imaginii mai bună decât LCD-urile. În ciuda dimensiunilor imense, sunt foarte subțiri și ușoare. Unghiul lor de vizualizare este foarte larg, mai bun decât al LCD-urilor. Speranța de viață, de regulă, este de 30 de ani, chiar şi până la 50 de ani, dacă sunt bine păstrate.

LED (Light-emitting diode) – de fapt, LED-ul este un tip de LCD, dar, datorită publicității sporite, mulți cumpărători cred că este complet diferit. Televizoarele LED rezolvă multe din neajunsurile celor mai multe modele LCD. Acestea au o calitate mai bună a imaginii și consumă cu circa 40 % mai puțină energie. De asemenea, au un unghi de vizualizare mai larg și un ecran anti-orbire. Dezavantajul lor poate fi prețul un pic mai mare, de aceea, pentru un televizor de dimensiuni mari puteți să optați pentru PDP, ce are un preț mai mic.

Indiferent de ce opţiune aţi selecta, important e să fiți mulțumit de produsul ales. Nu uitați să verificați cum redau imaginea câteva modele, chiar în vitrină. De obicei, calitatea imaginii, mai bună sau mai proastă, se observă atunci când comparați modul de funcționare al diferitelor modelele.

P

Distribuie articolul: