Alimentele integrale, dar și cele neprocesate precum cerealele, carnea slabă, fructele, legumele și lactatele cu conținut mic de grăsime ar trebui să formeze de acum înainte baza alimentației tale. Iată o listă a alimentelor pe care trebuie să le eviți în sarcină.

Alimente de origine animală, crude sau foarte puțin gătite

Carnea crudă, stridiile crude sau alte moluște, sushi, ouăle nepasteurizate, prăjiturile crude (necoapte sau fierte) pot conține o varietate de bacterii, viruși sau paraziți. Pentru a reduce riscul apariției bolilor, testează temperatura cărnii sau a peștelui cu ajutorul unui termometru alimentar, fierbe ouăle până ce gălbenușul nu mai este lichid și urmează instrucțiunile de coacere. Nu mânca niciodată alimente de origine animală, crude.

Hot Dog, mezeluri sau lactate nepasteurizate 

Aceste alimente sunt predispuse spre a conține Listeria monocytogenes, o bacterie ce produce boala listerioză care poate avea ca efect pierderea sarcinii, nașterea unui făt mort sau alte problemele grave de sănătate.

În afara dă hot dog și mezeluri, alte cărnuri și fructe de mare procesate care pot conține listeria sunt pateurile de ficat congelate și peștele și fructele de mare afumate și congelate.

Fructele de mare afumate și congelate sunt sigure de consumat în sarcină dacă reprezintă ingrediente ale unui fel de mâncare ce se gătește pe foc.

Lactatele nepasteurizate pot conține și ele listeria. Evită laptele crud și produsele obținute din lapte nepasteurizat precum brânza Brie, feta, Camembert, Roquefort, brânza cu mucegai, etc.

Anumite feluri de pește și fructe de mare

Peștii mari precum peștele sabie, rechin sau macrou uriaș, conțin o cantitate mare de mercur. Mercurul afectează dezvoltarea normală a sistemului nervos și creșterea creierului unui copil.

Legume și fructe nespălate

Nu doar în timpul sarcinii, ci în permanență, legumele și fructele trebuie spălate foarte bine deoarece pe suprafața lor pot exista bacterii și viruși periculoși. În plus, în coaja unora dintre ele pot rămâne pesticidele și alte substanțe folosite în agricultură, toate extrem de periculoase pentru sănătate.

Alimente d eorigine animală tratate cu antibiotic

Anumite preparate din carne provin de la animale ce au fost tratate cu antibiotic, în special de la pui. Acestea pot trece de placentă și pot cauza o serie de probleme de sănătate, inclusiv alergii sau boli autoimune.

Zahărul 

La fel ca și alimentele nespălate, zahărul trebuie evitat mai tot timpul, cu atât mai mult în timpul sarcinii. Zahărul trebuie evitat deoarece sporește numărul caloriilor consumate zilnic și duce la acumularea greutății excesive, iar o gravidă cu o greutate mare poate dezvolta o mulțime de probleme de sănătate, inclusiv diabet gestațional.

Ficatul

Ficatul este un organ extrem de sănătos de consumat, chiar și în sarcină. Cu toate acestea, el este un burete care pe lângă substanțele nutritive reține și o mulțime de toxine din organismul animalului, așa că mai bine să fii în siguranță, decât să-ți pară rău.

Băuturi de evitat în sarcină

La capitolul băuturi vom trece excesul de cafea (mai mult de două cești pe zi), anumite ceaiuri din plante care pot cauza contracții, palpitații sau chiar avort spontan (ceaiul verde, ceaiul negru sau ceaiul de mentă) și alcoolul. Alcoolul consumat în sarcină poate afecta dezvoltarea sistemului nervos și a creierului copilului, așa că pentru un pahar de vin, nu merită un asemenea risc.

SURSA