Agricultorii și fermierii propun să fie adoptată și o lege nouă, cu prevederi care iau în calcul schimbările climatice și, respectiv, riscurile la care este supus domeniul agricol. Mai mult, ei solicită instituirea stării de urgență în agricultură, ca să poată fi amânate plățile față de creditori.

Pentru că după ședința de ieri, de la Ministerul Agriculturii, ei n-ar fi primit niciun răspuns clar, astăzi, au expediat scrisori către premier și președintă. Au pus și un ultimatum. Dacă timp de o săptămână revendicările lor nu vor fi îndeplinite, ei vor ieși la proteste, informează tv8.md.

La ședința de ieri, de la Ministerul Agriculturii, a participat și Ludmila Catlabuga, în calitate de reprezentantă a fermierilor și agricultorilor. Ea deține o fermă de vaci, la nordul Moldovei, iar pentru a avea furajele proprii, în fiecare an, cultivă cereale. De această dată, însă, roada a fost compromisă, iar pentru că nu are cu ce să-și întrețină cireada, ar avea mare nevoie de sprijin din partea statului. În situația ei sunt alte sute de antreprenori, care riscă să rămână fără afaceri din cauza secetei și a scumpirilor. Pentru a depăși situația, la ședința de ieri, ei au cerut declararea stării de urgență în domeniul agriculturii. Ludmila susține, însă, că a văzut că autoritățile sunt indecise.

„Un pic cam lent. Odată ce avem sezon și este, în cazul nostru animale, nu știu animalele de plenul Parlamentului, că trebuie să ne convocăm. Deci, noi, astăzi, avem costuri, astăzi, avem consumuri curente, astăzi, avem nevoie de furaje. Rapiditatea acestor decizii pentru noi contează mult”, a declarat fermieră din raionul Soroca, Ludmila Catlabuga.

Pentru fermieri este important ca să fie instituită starea de urgență în agricultură, deoarece, în acest caz, ar putea fi luată și hotărârea de amânare a plăților față de creditori și ar putea beneficia de compensații și unele facilități fiscale.

„Ceea ce au mai cerut, ieri, agricultorii este ca TVA-ul acumulat în conturi, să fie rambursat pentru impozitele salariale. Mai ales că acum vine și impozitul funciar, termenul-limită. Deci, agricultorii sunt puși acum într-o capcană strânsă, în care trebuie să facem față”, a menționat, Ludmila.

Totodată, agricultorii se plâng și de faptul că nu au unde să-și vândă producția, iar din lipsă de piață, prețul oferit de unele fabrici locale este foarte mic. O facilitate ar fi accesul pe piața europeană, dar se pare că procesul este anevoios:

„Un impediment pentru agricultori ca să ajungă pe piața europeană este certificarea Global G.A.P. Este prea scumpă implementarea și cotizația anuală. Mai este un impediment în ceea ce ține subvențiile în agricultură. Noi așteptăm subvenția în jur de un an de zile”.

„4 lei și ceva, este preț? Noi ne apropiem de 6 lei fără cules. Culesul strugurilor costă bani, transportul lor la fabrică costă bani”.

Mai mult, agricultorii cer elaborarea unei legi, care să prevadă compensarea pierderilor provocate de calamitățile naturale, ca urmare a schimbărilor climatice.

„Această lege funcționează foarte bine în România și statele Uniunii Europene. Având în vedere că, ieri, nu prea am găsit răspuns la revendicările care au fost înaintate, noi am adresat o scrisoare doamnei primministru și doamnei Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Noi vom aștepta 7 zile și, după asta, vom întreprinde unele acțiuni, care nu vor fi pe placul guvernării”, a declarat președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Valeriu Cosarciuc.

Ieri, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a prezentat un pachet de măsuri urgente, pentru producătorii mici și mijlocii. Potrivit lui Bolea, s-a luat decizia ca să fie compensat în proporție de sută la sută din costul accizei la motorină, până la cantitatea de 64 de tone. Asta ar însemna 2 lei și 95 de bani pentru un litru. Totodată, din Fondul de rezervă al Guvernului se formează un alt Fond de 93 milioane de lei, pentru compensarea accizelor la păcura și motorina folosită în procesele de producere.

Distribuie articolul: