În anii 2000, Castel Mimi, o companie vinicolă, avea ca principal obiectiv piața din Federația Rusă, care absorbea 99% din producția lor de vin. Cu toate acestea, primul embargo din 2006 a dat peste cap toate planurile.

“Am încercat să găsim alte piețe pentru a-și vinde produsele și să pătrundem în Europa, dar să recunoaștem, calitatea vinului era mai scăzută în acea perioadă și nu am fost bine primiți. Așa că am luat o decizie radicală: am distilat fiecare picătură de vin și am vândut acest distilat cu un profit semnificativ. Astfel, am obținut resursele necesare pentru a achiziționa echipamente de ultimă generație. De fapt, am fost primii din Moldova care au importat utilaje din Franța și am început să producem vinuri de înaltă calitate”, a explicat Adrian Trofim, CEO-ul Castel Mimi, într-un interviu acordat Realitatea.md.

Ulterior, la peste 7 ani de la primul embargou, Federația Rusă a impus un alt embargo. A fost o perioadă și mai dificilă, deoarece s-a întâmplat exact înainte de sezonul de recoltare a strugurilor. Oamenii au protestat în Piața Marii Adunări Naționale.

“Atunci, administratorul companiei noastre a luat cuvântul pe scenă și le-a spus oamenilor: «Venți la Bulboaca, noi vom cumpăra toți strugurii». Și așa s-a întâmplat. În 2012-2013, am achiziționat toți strugurii disponibili pe piață. Am procesat zeci de mii de tone de struguri, angajând trei vinificatori pentru a ne ajuta. Am încheiat contracte de export pentru distilare, ceea ce ne-a permis să supraviețuim în acele momente dificile. Toate profiturile au fost reinvestite în companie pentru modernizare. În general, procesul de modernizare a început în 2010, iar în 2012-2013 am început să investim în restaurarea vinăriei, transformând-o în cel mai mare proiect de renovare din țară. Ca familie, am decis să renovăm un edificiu care va rămâne în istorie”, a povestit Trofim.

Distribuie articolul: