Cei doi actori spanioli discută despre lucrul împreună la o satiră despre industria filmului, cum se simt în legătură cu premiile și cum intră în personaj.

Faptul că vedetele internaționale Penélope Cruz și Antonio Banderas nu petrecuseră niciodată mai mult de două minute împreună pe marele ecran este un adevăr surprinzător. Au avut o scurtă cameo împreună în filmul „I’m So Excited” (2013) al lui Pedro Almodóvar și, deși amândoi apar în filmul regizorului din 2019 „Pain and Glory”, personajele lor au locuit în diferite perioade de timp și, prin urmare, nu au împărtășit scene. Acest lucru s-a schimbat cu „Official Competition”, acum în cinematografe, o satiră aprinsă despre industria filmului și procesul de creație a regizorilor argentinieni Gastón Duprat și Mariano Cohn.

Actrița Penélope Cruz, în vârstă de 48 de ani, o interpretează pe autoarea excentrică și cu părul creț Lola Cuevas, în timp ce Antonio Banderas, în vârstă de 61 de ani, este Félix Rivero, un actor egocentric, alături de aparent modest, dar implicat Iván Torres (Oscar Martínez). În timp ce trioul repetă pentru viitorul film al lui Cuevas, fiecare dintre motivațiile lor lipsite de scrupule și egoiste iese la suprafață. Împreună, printr-un apel video de la New York, unde au participat la filmul în U.S. în premieră la Festivalul de la Tribeca, actorii spanioli au discutat despre rolurile lor contra-tip și părerile lor despre premii. Acestea sunt fragmente editate din conversație.

Au existat și alte proiecte la care ați plănuit să lucrați împreună înainte, care nu s-au întâmplat din cauza programării sau a altor accidente?

PENÉLOPE CRUZ: Nu. Ăsta e cel mai ciudat lucru. Nu fuseseră lucruri pe care ni s-au oferit amândoi și pe care unul dintre noi să fi putut să le facă, iar celălalt să nu le poată face. Pedro [Almodóvar] ne spune uneori ideile lui despre lucruri pe care ar dori să le facă cu noi. El ne tachinează aducându-ne în discuție posibilitatea de a face un remake pentru „Marriage Italian Style”. Ne-ar plăcea să facem asta cu el, dar nu știm niciodată dacă doar glumește sau dacă este o posibilă realitate.

 

Antonio, între obsedatul de faimă Félix și condescendentul Iván, cine ai prefera să fii?

BANDERAS: Félix este arogant și frivol, dar este și inteligent. Dacă ar fi să aleg să fiu unul dintre cei doi actori din film, probabil că l-aș alege pe Félix. Iván este viclean și se preface că are această ideologie puristă despre artă, dar în clipa în care ești distras, ți-ar putea fura portofelul. Este un personaj periculos. Când Iván se preface că primește un premiu în fața oglinzii, el reprezintă modul în care oamenii, în industria cinematografică, dar cu atât mai mult în politică, pot deveni chiar ceea ce critică.

 

Ați întâlnit vreodată pe cineva care seamănă cu Lola și cu tacticile ei în cariera dvs.?

BANDERAS: Artele, și în special în industria filmului, sunt o lume subiectivă în care există o mulțime de impostori. Este ușor să te ascunzi în spatele subiectivității domeniului. De exemplu, în marile școli de actorie precum metoda lui Stanislavski sau Stella Adler, tehnicile care ajută actorii să performeze provin din decenii de testare. Dar există o mulțime de escroci care încearcă procese extraordinar de bizare și îți spun că adevărul despre actorie se află în spatele învățăturilor pe care le vând. Și există indivizi naivi care îl cumpără.

 

Penélope, pe cine ai canalizat sau imitat în portretizarea ta pe capricioasa Lola?

CRUZ: Nu le pot spune numele, dar m-au inspirat câteva persoane, deși nu toate din industria filmului și nu toate femei. Directorii și cu mine am urmărit o mulțime de interviuri video cu acești oameni pentru a lua notițe despre lucrurile scandaloase pe care le-ar spune [râde]. Am creat un personaj Frankenstein pe baza lor și a ceea ce am împărtășit cu toții despre cele mai ciudate lucruri care ni s-au întâmplat pe platourile de filmare.

Cât de utilă a fost peruca atrăgătoare pentru transformarea ta?

CRUZ: M-a ajutat foarte mult peruca, pentru că atunci când Lola intră într-o cameră, vrea să fie văzută. Întotdeauna crede că ceea ce are de spus este mai interesant decât ceea ce are de spus altcineva. Nu se pricepe să-i asculte pe ceilalți și este foarte singură pentru că ego-ul ei o devorează. Este insuportabilă, dar a fost atât de distractiv să o joci.

 

Într-o scenă, Lola își torturează actorii distrugându-le trofeele prețioase. Ce părere aveți despre importanța premiilor în legătură cu acea scenă?

CRUZ: M-am distrat bine cu scena aceea. Dar din moment ce unele dintre ele erau adevăratele noastre premii, nu am vrut să înnebunesc și să le sparg din greșeală, pentru că am muncit din greu să le obținem. Au valoare și ar trebui să le mulțumim.

BANDERAS: Dar dacă ne gândim bine, trofeul este materializarea a ceva ce ți-a fost deja acordat. Adică dacă câștigi un Oscar, îl poți pune în casa ta la țară sau în vârful unui copac sau îl poți pierde, dar faptul că ți s-a dat Oscarul va rămâne înregistrat în istoria cinematografiei. Atașamentul nostru față de materializarea unui moment este extraordinar, iar ceea ce face Lola este poate una dintre cele mai coerente scene din film spunând: „Detașează-te, omule! Acest lucru este simbolic. Chiar dacă distrug asta, tu ești deja câștigătorul a ceea ce a fost.” E amuzant cât de mult ne plac medaliile și lucrurile strălucitoare.

CRUZ: Nu cred că Lola analizează așa, Antonio. Ea își distruge propriile premii, dar în același timp este capabilă să filmeze întregul film din nou doar cu Félix jucând ambele personaje. Ea știe exact ce sa întâmplat cu Ivan. Dar ea nu pune întrebări pentru că nu vrea să afle adevărul. Singurul lucru de care îi pasă este să-și mute filmul înainte. Ea va continua să-i pese de premii mai mult decât de orice altceva în viața ei.

 

Îți păstrezi premiile într-un loc deosebit de special?

CRUZ: Nu, doar acasă. Dar când tocmai câștigasem Oscarul, l-am dus la plajă cu mine pentru câteva zile.

BANDERAS: Ca să se poată bronza [râde].

 

Articol scris de Carlos Aguilar și publicat pe 22 iunie 2022 pentru New York Times.  Ai reușit să privești filmul?