Greta Thunberg este o activistă de mediu, din Suedia, care la doar 16 ani a devenit celebră după ce a pornit o mișcare la nivel internațional pe tema schimbării climatice. În ultimul an, aceasta a fost mai puțin activă ca la început, însă rămâne una dintre cele mai vizibile figuri în domeniu. În prezent are 18 ani și astăzi, o descoperim pe Greta, altfel, pe coperta celebrei reviste fashion – Vogue Scandinavia.

Tânăra apare pe coperta primei ediții Vogue Scandinavia. Potrivit publicației, Greta Thunberg a purtat pentru şedinţa foto ținute confecţionate din materiale sustenabile, reciclate. Aceasta apare într-un cadru verde, de poveste, alături de un cal superb.

Deși apare într-o revistă fashion, Greta nu s-a abținut să critice industria modei pe Twitter și Instagram:

„Industria modei contribuie enorm la urgenţa climatică şi ecologică, fără să mai pomenim de impactul asupra numeroşilor lucrători şi comunităţi exploataţi în diverse locuri din lume pentru ca unii să se bucure de fast fashion, produse considerate de multe ori de unică folosinţă. Mulți din domeniu folosesc campanii costisitoare pentru a da impresia că sunt „sustenabile”, „etice”, „verzi” sau „neutre”, dar să fim sinceri, acestea sunt doar „greenwashing”.

*Conform Oxford English Dictionary, greenwashing reprezinta o actiune de dezinformare menita sa-i creeze unei organizatii imaginea ca ar fi responsabila fata de mediu, folosind elemente false sau irelevante.

„Nu poți să produci să produci în masă articole fashion sau să consumi „sustenabil’ în contextul lumii de astăzi. Este unul dintre multele motive pentru care vom avea nevoie de o schimbare de sistem”, a mai adăugat activista.

Greta Thunberg a devenit cunoscută în august 2018 (deci se fac 3 ani), când a început demonstrațiile în fața Parlamentului suedez. În fiecare vineri, adolescenta lipsea de la școală pentru a protesta în fața clădirii Parlamentului și solicita autorităților să ia măsuri cu privire la schimbarea climatică. Aceasta avea și o pancartă cu mesajul: „Grevă școlară pentru climă”.

În noiembrie 2018, 170.000 de elevi din 24 de țări s-au alăturat protestului adolescentei, fiecare în țara sa. De atunci, Greta a început să țină și o serie de discursuri importante, cu mesaje care mai de care mai îndrăznețe. Un an mai târziu, Greta Thunberg a ținut un discurs emoționant în fața oficialilor ONU, criticând atitudinea liderilor mondiali în ceea ce privește pericolul pe care schimbarea climatică îl reprezintă.

Foto: Instagram / Vogue Scandinavia

Distribuie articolul: