Relațiile toxice – un subiect despre care s-a vorbit mult în ultimii ani și se va mai vorbi în continuare. Deși mulți dintre noi cunoaștem teoria și știm ce presupune o relație toxică, din păcate, ne trezim în astfel de legături, care sunt greu de rupt. 

Un lucru foarte important pe care trebuie să î știm este că nimeni nu este toxic prin definiție ci comportamentele și dinamicile dintre parteneri pot deveni toxice la un moment dat, pe fondul unor trăsături și obiceiuri.

Potrivit specialiștilor aceste trăsături pot fi un teren fertil pentru relațiile toxice:

O stimă de sine scăzută 

Stima de sine scăzută te face să crezi că nu meriți ceva bun, astfel te vei mulțumi cu parteneri care nu te tratează bine și cel mai rău, vei crede că este vina ta.

De obicei aceste persoane  ajung în astfel de relații în mod înconștient de asta e foarte important să lucrăm asupra încrederii în sine în mod constant. În caz contrar, vei fi un magnet pentru relații toxice și parteneri care nu îți văd și nu îți apreciază adevăratul potențial.

Loialitatea exagerată

Loialitatea este o virtute, dar până în momentul în care totul devine prea excesiv. Unele persoane din loialitate exagerată tind să rămână în relații toxice doar din dorința de a nu-l trăda pe celălalt.

Așadar, fii atentă la gradul de loialitate pe care îl oferi și, dacă simți că ai de-a face cu red flags, nu le ignora. Chiar dacă oferi circumstanțe atenuante, nu te lasă prinsă în cursă.

Codependența

Cred că ai cunoscut și tu astfel de oameni care își doresc să fie într-o relație cu orice preț și cerșesc iubirea într-un mod agresiv sau jalnic.

Pentru ei a fi singur reprezintă un eșec.

Nevoia de a te baza mereu pe cineva și de a avea mereu un partener alături te poate împinge să accepți lucruri pe care, altfel, nu le-ai acceptă niciodată: comportamente violente, umilință și nu numai.

Totodată, codependenta te va face să atragi parteneri care au nevoie de ține și care au nevoie să fie salvați (în mod toxic, bineînțeles). Sau, viceversa, tu poți reprezenta persoana care are nevoie de ajutor și de salvare. Fii foarte atentă la astfel de dinamici!

Empatia 

Știu că sună ciudat… Desigur, empatia este un lucru excelent, care apropie oamenii și îi face mai buni, dar mai puțin când ea te împiedică să iei acțiuni benefice pentru ține.

Când ești extrem de empatică, te poți surprinde în situații în care îți pasă atât de mult de emoțiile celuilalt încât îți va fi mult prea greu să pleci dintr-un context nociv.

Totodată, când ești foarte empatică, găsești întotdeauna o justificare pentru comportamentul neplăcut al partenerului. Prin urmare, crezi că are nevoie de ajutor și îl poți salva de comportamentul lui neadecvat…

Lipsa explorării de sine

Unele persoane au o dorința intrinsecă de autodescoperire și autoexplorare. Sunt curioase, încearcă lucruri diferite și caută să se cunoască.

Dacă nu faci parte din această categorie și nu ai apucat, până acum, să îți pui foarte multe întrebări despre cine ești și ce îți place, s-ar putea să cazi în capcana relațiilor toxice. Vei acceptă orice fel de partener și nu îți vei da seama dacă relația ta este conformă cu ceea ce îți dorești. Vei crede că orice primești este suficient de bun..

Sursa: andreearaicu.ro

 

Distribuie articolul: