Încrederea în sine este extrem de importantă, însă nu este ușor de obținut, mai ales atunci când este afectată de anumite situații din trecut. Și deși, oamenii din jurul tău vor încerca să te ajute cu sfaturi, până la urmă, tu ai puterea să schimbi ceva. Nimic totuși nu este imposibil. O poți „crește” ca pe o floare. Iată două trucuri de care să ții cont în procesul de auto-reflecție și creșterea încrederii de sine.

Cine sunt eu?

Uneori trebuie doar să conștientizezi cine ești tu cu adevărat și ce este important pentru tine, iar întrebarea este pe cât de simplă, pe atât de importantă: „Cine sunt eu?”. E chiar stresant să îți identifici sistemul de valori, dar odată ce ai clarificat acest aspect, e mult mai simplu să îți controlezi propriile decizii. De exemplu, dacă tu știi că cele mai importante valori ale tale sunt: siguranța, responsabilitatea socială și libertatea, vei știi ce ai de făcut atunci când ești în fața unei decizii de a accepta sau nu o slujbă în afara țării.

Acceptă-ți ciudățeniile

Toți le avem, le ai și tu dacă ești om. Așadar, am exclus din start rușinea. Rămâne doar să le pui pe o foaie chiar și dacă numai mental: știi că mulțimile te panichează sau că vorbitul în public te face să îți pierzi coordonarea lingvistică — te poate ajuta să construiești soluții care se pliază pe felul tău de a fi. Înțelegerea nevoilor și limitărilor tale te va echipa cu informațiile necesare care la rândul lor te vor stimula să ai încredere în propria judecată.

Așadar, odihnește-te, meditează, mergi la terapie dacă ai nevoie, dar oricum ar fi, celebrează-te pe tine. Și mai ales ia decizii și respectă-le, adică ține-te de ele sau, altfel spus, fii loial propriilor convingeri. Ești singura persoană care poate să aibă cu adevărat grijă să rămâi sănătoasă și în siguranță. Ceea ce nu înseamnă că nu vei mai face greșeli. Înseamnă că, în relația ta cu tine, vei avea încrederea necesară pentru a rezolva diferitele situații din viață ta.

Sursa: Andreearaicu.ro

Foto: Pexels.com

Citește și: Psihologul Aurelia Balan, despre copiii timizi, cauzele autoizolării și cum să-i ajutăm să-și recapete încrederea în sine (Foto)