Larisa Ambrosii a muncit în Irlanda timp de 20 de ani, iar după această perioadă îndelungată a revenit definitiv în Republica Moldova, construind 12 iurte autentice unde vizitatorii se pot familiariza cu obiceiurile și cultura kârgâză. Manas Yurt Village este un proiect de turism rural la Leordoaia, Călărași, care a reușit să primească oaspeți într-un spațiu cultural moldo-kârgâz în mai puțin de un an. Pentru dezvoltarea proiectului, Larisa Ambrosii și partenera sa de afaceri din Kârgkâstan au accesat proiectul PARE 1+1, pentru susținerea afacerilor mici și mijlocii și crearea de locuri de muncă în zonele rurale.

„Inițial am venit în concediu, iar apoi a apărut ideea extraordinară de a iniția afacerea în domeniul turismului și de a valorifica pământul pe care îl avem drept moștenire”, susține femeia de afaceri,

Odată inițiat procesul de edificare a pensiunii turistice, antreprenoarea a început să caute surse de finanțare din partea Uniunii Europene, care să o ajute să se dezvolte. „Despre Programul PARE 1+1 am aflat pentru prima dată în anul 2019. În luna noiembrie a anului 2020, am decis să depun dosarul pentru grant, iar în luna ianuarie a anului 2021, am aflat deja că cererea a fost acceptată și urmează să accesăm grantul UE în valoare de 250.000 lei”, povestește Larisa Ambrosii.

„Suntem în proces de extindere a afacerii noastre, iar cu banii primiți avem de gând să construim o terasă și un grajd pentru cai, vrem să ne îmbunătățim infrastructura. Suntem foarte recunoscători că Uniunea Europeană susține și încurajează dezvoltarea afacerilor locale”, afirmă doamna Ambrosii.

Programul PARE 1+1 este destinat lucrătorilor migranţi şi/sau rudelor de gradul întâi ai acestora care doresc să investească în lansarea şi/sau dezvoltarea unei afaceri proprii.

„Pentru a beneficia de suportul Uniunii Europene prin intermediul acestui program, este nevoie să ai un business plan bine gândit și să prezinți un set de acte care demonstrează legalitatea remitențelor. Totul este transparent, tindem să fim un exemplu de business onest”, accentuează antreprenoarea.

Pe parcursul anului 2020, compania a creat cinci locuri de muncă permanente și aproximativ 15 locuri de muncă sezoniere. „Vrem să oferim cât mai multe locuri de muncă pentru localnici și să readucem la viață această zonă”, conchide Larisa Ambrosii.