În cel mai sudic punct al țării se află rezervația naturală „Prutul de Jos”, al cărei punct de atracție principal este Lacul Beleu. Din cauza scăderii nivelului apei, lacul este amenințat de dispariție.

În prezent, apa din lac măsoară aproximativ 40 de centimetri, dar în anumite perioade nivelul a fost atât de scăzut încât a afectat întregul ecosistem. De asemenea, pădurile din rezervație au fost afectate de un incendiu devastator, care a distrus peste 300 de hectare în urmă cu câțiva ani, scrie tv8.md

Nu departe de lacul Beleu, se află și zăcămintele de petrol, care recent au revenit în proprietatea statului. În continuare, dreptul de exploatare îl deține o întreprindere de stat.

„Ne aflăm pe canalul Manolescu, este un canal care poartă apa râului Prut în lacul Beleu și este unul din cele patru canale care face legătura lacului cu râul Prut. – Aici, de obicei, nivelul apei e mai ridicat, da? – În canal nu, este cum este peste tot, un loc drept, o luncă inundabilă. Spre ieșirea în lac nivelul apei este aproximativ jumătate de metru. – Și adâncimea maximă? – 3-4 metri. În ecosistemul lacului Beleu, vreau să accentuez faptul că rezervația naturală este parte componentă a zonei umede Ramsar, lacurile Prutului de jos, din anul 2000. Este prima zonă umedă, desemnată în Republica Moldova, în special ca habitat al păsărilor acvatice. În urma cercetărilor multianuale, am identificat 246 de specii de păsări, dintre care 51 sunt luate sub protecție pe plan internațional și național. Acum se lucrează la ediția a patra a cărții roșii generală pe republică, deci urmează în decurs de doi ani să se obțină un nou volum și atunci o să avem alte cifre”, spune șefa secției Știință de la Rezervația Naturală „Prutul de jos”, Viorica Palade.

Citește mai departe pe tv8.md.

Distribuie articolul: