„Nu spuneți asta o contraofensivă”, spun ucrainenii. „Aceasta este ofensiva noastră, este șansa noastră de a alunga în sfârșit armata rusă de pe pământul nostru”.

Bine, dar ce va fi nevoie pentru a reuși de fapt?

În primul rând, să nu ne lăsăm distrași de recentele câștiguri teritoriale extrem de luptate, dar minuscule, pe care le-a obținut Ucraina în timp ce reluează satele obscure, pe jumătate abandonate din regiunile de est Donețk și sud-estul regiunii Zaporijia, scrie bbc.com.

După luni de impas, imaginile cu soldați ucraineni victorioși și pătați de luptă care susțin steagul albastru și galben al țării lor în fața unei clădiri pline de gloanțe reprezintă o creștere a moralului binevenită pentru ucraineni. Dar în imaginea strategică de ansamblu, aceasta este o prezentare secundară. Zona de teritoriu deținută de ruși care contează cel mai mult în această campanie este sudul: zona dintre orașul Zaporizhzhia și Marea Azov.

Acesta este așa-numitul „culoar terestru” care leagă Rusia de Crimeea anexată ilegal, partea centrală a acelei benzi violete de pe harta de mai jos, care abia s-a schimbat din primele săptămâni ale invaziei de anul trecut.

Dacă Ucraina poate să-l împartă în două și să mențină terenul pe care îl reia, atunci ofensiva ei va fi în mare măsură reușită. Ar întrerupe trupele Rusiei în vest și ar îngreuna să-și aprovizioneze garnizoana din Crimeea.

Nu ar însemna neapărat încheierea războiului – despre care unii prevăd acum că ar putea dura ani de zile – dar ar pune Ucraina într-o poziție puternică de negociere atunci când vor avea loc în sfârșit inevitabilele discuții de pace.

Ucraina încă nu a angajat cea mai mare parte a forțelor sale – așa că acestea sunt atacuri de cercetare, de recunoaștere, menite să dezvăluie unde se află artileria Rusiei și să caute zonele de vulnerabilitate din liniile lor.

În favoarea Ucrainei este moralul. Soldații săi sunt foarte motivați și luptă pentru a-și elibera propria țară de un invadator.

Majoritatea trupelor Rusiei nu împărtășesc această motivație și, în multe cazuri, pregătirea, echipamentul și conducerea lor sunt inferioare celor ale Ucrainei.

Statul Major General de la Kiev va spera că, dacă va reuși să realizeze o descoperire suficientă, atunci o prăbușire a moralului rusesc va fi contagioasă, răspândindu-se pe frontul de luptă, pe măsură ce trupele ruse demoralizate își pierd voința de a lupta.

De asemenea, în favoarea Ucrainei este și calitatea hardware-ului oferit de țările NATO. Spre deosebire de vehiculele blindate proiectate sovietic, tancurile și vehiculele de luptă ale infanteriei ale NATO pot rezista adesea la o lovitură directă, sau cel puțin suficient pentru a proteja echipajul din interior, care apoi trăiește pentru a lupta mai departe.

Dar va fi suficient pentru a contracara puterea atacurilor cu artilerie și drone ale Rusiei?

Rusia, ca țară mult mai mare, poate utiliza mai multe resurse decât Ucraina. Președintele Vladimir Putin, care a început acest război în primul rând, știe că dacă nu poate decât să-i usureze pe ucraineni într-un impas care se prelungește până anul viitor, atunci există șansa ca SUA și alți aliați să se obosească să susțină acest război scump. efort și începe să exercite presiune pe Kiev pentru a ajunge la un compromis de încetare a focului.

În mod critic pentru Ucraina, F16-urile care schimbă jocul ar putea sosi acum prea târziu pe câmpul de luptă pentru a juca un rol cheie în primele faze ale acestei contraofensive.

Asta nu înseamnă că ucrainenii vor pierde.

De nenumărate ori s-au dovedit agile, inventivi și inventivi. Ei au alungat cu succes armata rusă din Herson, lovind nodurile lor logistice din spate până la punctul în care rușii nu și-au mai putut aproviziona trupele în acel oraș din sud.

Echipată cu arme cu rază lungă de acțiune, precum racheta de croazieră Storm Shadow din Marea Britanie, Ucraina va încerca să facă același lucru acum.

Dar, în mijlocul tuturor revendicărilor și contrapretențiilor privind un război de propagandă, ar putea trece încă săptămâni sau chiar luni până să obținem o imagine mai clară a cine va prevala în cele din urmă în acest război.